5000 лв. заплата за чиновници, когато оглавим ЕС

Те ще бъдат най-добре платените служители в държавната администрация

5000 лв. заплата за чиновници, когато оглавим ЕС

С 20% по-високи заплати от максимално определените за съответната длъжност да получават чиновниците, които участват в българското председателство на ЕС. Възнагражденията им ще започват от 3000 лв. и ще достигат до над 5000 лв.

Това предлага вицепремиерът Меглена Кунева със специално постановление на Министерския съвет за подготовка на председателството, което България поема през втората половина на 2018 г. Именно Кунева отговаря за въпросното председателство.

Кунева иска и да бъде създаден специален център, в който да бъдат назначени 50 човека с пряка отговорност да подготвят председателството. Центърът ще бъде второстепенен разпоредител на бюджетни средства към Министерския съвет и ще е пряко подчинен на ресорният вицепремиер (т.е. на нея).

Ако предложението на Кунева бъде прието, това означава, че директорът на центъра, който тя ще назначи, ще получава заплата от над 5000 лв. В момента заплатата на директор от централната администрация е максимално 4300 лв., пише в. "24 часа".

Редовите експерти пък ще вземат до 3500 лв., тъй като в момента най-големите експертни заплати са ограничени на 2900 лв. таван.

В предвидения център по подготовка на председателството още до края на тази година ще бъдат назначени 15 служители от общо предвидения щат от 50 души, гласи предложението на Меглена Кунева. Според финансовата обосновка на изготвеното от нея проектопостановление издръжката на новата структура ще е почти 6 млн. лв. за периода 2016-2019 г.

Новосъздаденият център реално ще поеме работата на сегашните тематични работни групи, които подготвят председателството, става ясно още от документа.

Плановете на Кунева са новата структура да поеме всички дейности по подготовката - от обществените поръчки през лого и програма на председателството до намирането на доброволци, които да помагат в шестте месеца, през които България ще е начело на съветите на ЕС.

Освен центъра тя предлага и създаването на щаб на председателството, който да оглавява тя. Освен нея в този щаб ще влизат посланикът ни към ЕС Димитър Цанчев, шефът на НДК Мирослав Боршош, представители на НСО, ДАНС и чиновници от Министерския съвет. В НДК трябва да се проведат голяма част от форумите.

Участието на Министерството на външните работи пък ще бъде сведено до един зам.-министър. По този начин външният министър Даниел Митов остава изолиран от подготовката на председателството.

Той и Кунева влязоха в конфликт за подготовката още през миналата година, тъй като вицепремиерът отказа на Митов да председателства една от тематичните работни групи.

Коментари: 0