Заведенията в Германия премахват свинското

Те го изваждат от менютата си, за да не обиждат мюсюлманите

Заведенията в Германия премахват свинското
3902 ~ 1 мин. четене

Разгорещен дебат за менюто на бежанците в Германия беше предизвикан след решението на много заведения за хранене да изключат от менюто си традиционните немски кренвирши, за да не би собствениците да оскърбят посетителите-мюсюлмани, предаде ТАСС.

Според германската преса все повече заведения и столове за хранене премахват свинското от менюто, за да не обидят мюсюлманските си посетители, чиято религия им забранява консумацията на този вид месо.

Следващата седмица в парламента ще се проведе дискусия по темата. „Защитата на малцинствата, включително по религиозни причини, не трябва да означава, че мнозинството ще бъде ограничено в свободата си на избор”, заявиха депутатите.

„Ние сме за здравословна и балансирана храна. В нашата култура свинското месо присъства на масата. Никого не принуждаваме, но не искаме ситуация, в която по-голяма част от хората ще трябва да се откажат от част от храната си”, заявиха от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Дебатът се прехвърли и в социалните мрежи. Местните медии припомнят, че „Зелените” преди последните избори се опитаха да въведат „вегетариански ден” в заведенията, което не се посрещна с ентусиазъм в Германия, чиито жители годишно изяждат средно по 60 кг месо, 38.2 от които – свинско.

Подкрепи Economic.bg