100 млн. лв. загуби от гръцката блокада по Великден

150 000 български туристи ще загубят парите си, а имиджът ни ще пострада

100 млн. лв. загуби от гръцката блокада по Великден

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Лора Горовска

Над 100 млн. лв. загуби за туризма в България ще донесе блокада на гръцката граница, която планират автобусните превозвачи. Освен това, над 150 000 българи ще бъдат силно засегнати. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската асоциация на туристическите агенции, предаде репортер на Economic.bg.

Вчера превозвачите решиха, че ще затворят гръцката граница за 10 дни от 28 април в отговор на протестите на гръцките фермери, които донесоха огромни щети на страната ни в началото на годината. Това обаче тревожи силно туристическия бранш, тъй като няма да бъде постигнат желаният ефект да се засегне гръцката икономика, а точно обратното - ще пострада българската. Българските граждани,  който избират да почиват в Гърция вече са предплатили почивките си и съответно, ще загубят парите си.

Байко Байков, председател на УС на АБТТА, посочи, че туроператорите и туристическите агенции подкрепят аргументите на превозвачите и са съдействали по време на контраблокадата, но са категорично против формата на изразяване на протест.  „За нас тези действия са беззаконие. Затварянето на пътища и граници трябва да има своя разумен аргумент. В случая той липсва“, подчерта Байков. И добави, че ще бъде максимално затруднено движението и на туристи от други страни, които минават през същия маршрут, за да стигнат до нас, като Италия.

„Ощетени ще има и те ще са над 100 хил. български туристи, заявили организирани пътувания покрай празниците. Има и българи, които сами организират почивката си или пътуват по други причини. Това прави над 150 хил. българи, които ще бъдат засегнати“, посочи Байков.

Заради намеренията на транспортния бранш вече има голям брой гърци, отказали се от организирани пътувания. Забелязва се и силна редукция на записванията на туристи за последните места, които са останали покрай великденските празници. Някои от превозвачите също се били обявили против мярката.

Туристическият бранш призова държавата да осигури безпрепятственото преминаване на граница, за да не се стигне до това в едни от най-светлите празници, българи да бедстват на територията на собствената си страна, при това заради нерегламентирани протести. Браншът апелира отговорните институции - Министерство на туризма, Министерство на транспорта, Министерство на външните работи, както и премиерът Бойко Борисов, да направят необходимото за нормалното посрещане на християнския празник.

„В този период на изключително сложни проблеми в съседните ни страни като Гърция, Македония, Сърбия, Турция, България беше остров на спокойствие. С подобна стъпка ще присъединим нашата страна към проблема на Балканите. Репутацията на страната ни като гостоприемна за туристи ще бъде сериозно увредена“, категорични са туроператорите. Освен това, туризмът ни вече е претърпял достатъчно загуби заради кризата с бежанците, атентатите, включително и блокадата на гръцките фермери, която се провежда ежегодно. Още една блокада може да бъде пагубна, посочват те.

„Ако камионите със стока, могат да изчакат 4 часа на границата, това е добре за тях, но нашите туристи не са краставици и не могат да чакат“, добави Калин Драганов, член на АБТТА. 

Коментари: 0