Мощен взрив на влак край Шумен, има жертви

Избухнали са цистерни с газ, десетки са ранени, над 20 сгради са разрушени

Мощен взрив на влак край Шумен, има жертви

Товарна влакова композиция дерайлира и се взриви, докато преминаваше през шуменското село Хитрино. Две цистерни с газ пропан бутан са избухнали, наранявайки хора и нанасяйки сериозни щети на околната инфраструктура.  

Засега се съобщава за 4 жертви, над 20 ранени, някои от които с тежки травми и изгаряния. До момента 12 души извадени изпод руините. Пострадалите са откарани в болницата в Шумен, а най-тежките случаи се транспортират във Варна. „Картината е доста тежка. Има няколко души, които са в много тежко състояние“, съобщи директорът на шуменската болница д-р Атанас Атанасов.


Районът около жп гарата е в пламъци. Повече от 20 сгради на мястото на взрива са разрушени. Напълно изгоряла е сградата на полицията, гарата също е унищожена.


Над 120 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия. „Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Влаковата композиция е от 26 цистерни, 3 от които са превозвали пропан бутан, а останалите - пропилен (безцветен горим газ). По първоначална информация на влизане в гарата 2 цистерни са дерайлирали и това е предизвикало взривовете.

Премиерът Бойко Борисов пътува към мястото на инцидента, а главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил проверяващи на място. Движението през селото е затворено, минава се през обходен маршрут.

Министърът на транспорта Ивайло Московски свика извънреден щаб във връзка с инцидента. В сградата на Министерството е извикан целият ръководен състав на НКЖИ, БДЖ и Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”. 

Коментари: 0