Московиси: България е следващият член на Еврозоната, но да не бързаме

Еврокомисарят по икономическите въпроси смята, че първо трябва да доближим стандарта си на живот до западноевропейския

Московиси: България е следващият член на Еврозоната, но да не бързаме
1092 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
България ще е следващият член на Ерозоната, в това няма съмнение. Това каза европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси преди днешната среща на европейските финансови министри, която се провежда в София. Според него присъединяването на страната ни към валутния съюз трябва да стане методично и без бързане, тъй като това може да приключи с присъединяване, което „не е перфектно“.

Коментарът му идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заявиха, че България може да се присъедини към „чакалнята“ на Еврозоната (механизмът ERM II) до една година.

Според Московиси обаче България трябва да остане „хладнокръвна“ и да работи върху критериите за присъединяване. В интервю за bTV по-рано днес той даде като пример Гърция, която според него може би се е присъединила „твърде бързо“.

Московиси заяви също, че България трябва да положи усилия, за да изравни икономиката си с тези на богатите западни държави, наблягайки на това, че присъединяването към единната валута трябва да бъде „предимство, а не шок“.

„България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията – икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме”, каза еврокомисарят.
Подкрепи Economic.bg