Московски: 32% от българите не ползват интернет

Скоростта на достъпа до интернет е на добро ниво, но като покритие, има какво да се желае, заяви транспортният министър

Московски: 32% от българите не ползват интернет
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи заедно с еврокомисаря Мария Габриел платформата за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европейския съюз Wifi4U. Съвместното представяне бе в събота, 24 март, в Министерството на транспорта.

„Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“, ще надгради политиките, които следваме в сферата на дигиталните технологии. Все още 32% от българите не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“, заяви транспортният министър. Той призова общините за активност, не само при регистрацията, но и при кандидатстването за финансиране.  

„За по-малко от една година от обявяване на инициативата, вече сме в етап на ефективно изпълнение“, обясни еврокомисарят Мария Габриел. „Целта е за всички граждани да има интернет, затова инициативата се обръща към всички общини. Отделено е финансиране от 120 милиона евро през следващите две години“, допълни тя.  

По нейни думи принципът, на който ще се отпуска финансиране е, „първи дошъл, първи обслужен“. Комисарят добави, че в момента тече регистрация и е изключително важно общините и операторите да разгледат условията. Кандидатстването с проекти е на 15 май. До този момент 7502 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата, като 193  от тях са от  България.

В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани първите 1000 общини чрез специален алгоритъм. Ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от следващите 4 конкурса. 

Представителите на общините, които присъстваха на презентацията,  благодариха за организираната среща и подчертаха, че интересът към инициативата е наистина голям, като доказателство за това е и броят общини, които вече са се регистрирали за участие в инициативата.  
Коментари: 0