Московският съд изпрати Навални в наказателна колония

Руските наказателни колонии често наричат новия „Гулаг“

Московският съд изпрати Навални в наказателна колония

Снимка: БТА

3908 ~ 1 мин. четене

Московският Симоновски съд отмени условната присъда на опозиционера Алексей Навални и я замени с три години и половина ефективна присъда, предава „РИА Новости“.

"Съдът реши да удовлетвори искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията за промяна на условната присъда на А. А. Навални. Преди влизането в сила на присъдата да се избере мярка за неотклонение за него под формата на задържане под стража", прочете решението на Съда съдия Наталия Репникова.

Решението все още не е влязло в сила - страните имат десет дни да обжалват.

Руските наказателни колонии често наричат новия „Гулаг“. Те са с различни режими на действие. Все още не се знае къде точно ще бъде изпратен Навални.

По-рано на заседанието представител на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска от московския съд да анулира условната присъда на Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше", и тя да бъде заменена с ефективна от 3,5 г. лишаване от свобода при общ режим, предаде ТАСС.

Според ФСИН критикът на управляващите системно бил нарушавал наложената му мярка за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след отравяне през август в Сибир.

Малко след това дойде и позиция от ЕС. С днешното решение на Московския съд срещу Алексей Навални властите в Русия изпращат послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. Това се посочва в изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович

Подкрепи Economic.bg