Джеф Безос напуска управлението на Amazon

Той предава щафетата на ръководителя на дивизията на компанията за облачни технологии

Джеф Безос напуска управлението на Amazon

Снимка: БТА

2144 ~ 1 мин. четене

Основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор и ще стане изпълнителен председател. За негов наследник ще бъде назначен ръководителя на доходния отдел за облачни изчисления Анди Джеси. Това е знак, че компанията иска да се трансформира от уеб търговец в интернет конгломерат, пише Reuters.

Съобщението за смяната на караула решава дългогодишен въпрос за това кой ще замени втория най-богат човек в света начело на компанията.

Безос прекратява ролята си на главен изпълнителен директор, поставяйки висока летва: бизнесът, който той започна като интернет продавач на книги преди 27 години, сега е една от най-ценните компании в света, отчитайки три поредни рекордни печалби. Във вторник Amazon регистрира за първи път продажби, надхвърлящи 100 милиарда долара за едно тримесечие.

53-годишната Анди Джеси се присъедини към Amazon през 1997 г. след Харвардското бизнес училище, основавайки Amazon Web Services и развивайки я до облачна платформа, използвана от милиони клиенти.

Том Джонсън, главен директор по трансформацията в глобалната маркетингова компания Mindshare, каза, че повишението на Джеси подчертава централната роля на бизнеса с уеб хостинг за стратегията на Amazon. „Предисторията на Джеси в управлението на AWS показва колко са важни тези услуги за бизнес стратегията на Amazon. Ще бъде интересно да видим как това се отразява на тяхната стратегия и балансиране на този приоритет с нарастващия рекламен бизнес“, каза той.

Под ръководството на Джеси ​​облачният бизнес на Amazon подписа с големи клиенти, включително Verizon, McDonald’s и Honeywell. Стартиращите компании от Силициевата долина отдавна разчитат на AWS, а годишните приходи на дивизията са нараснали с 37% през 2019 г. и 30% през 2020 г., което помага да се затвърди позицията му на лидер на пазара.

Един договор, който AWS не успя да спечели, беше проектът „JEDI“ на стойност 10 млрд. долара с Пентагона, който бе възложен на Microsoft.

Подкрепи Economic.bg