Apple планира да строи електромобила си в завода на Kia

По неофициална информация технологичният гигант ще инвестира 3.6% в производството

Apple планира да строи електромобила си в завода на Kia

Снимка: БТА

712 ~ 1 мин. четене

Apple планира да инвестира 3.6 млрд. долара в Kia Motors, за да произвежда електрически превозни средства съвместно с южнокорейския производител на автомобили. Информацията е на местния вестник DongA Ilb, цитирана от Bloomberg. Според изданието Kia ще произвежда електрическа кола, проектирана от Apple, във фабриката си в Джорджия още през 2024 г.

Компаниите планират да подпишат сделка на 17 февруари и ще се стремят да пуснат на пазара автомобилите на Apple през 2024 г. Според вестника първоначално е поставена цел за производство на 100 000 автомобила годишно.

Изтеклата информация идва след друга от средата на януари, според която Hyundai е преотстъпил потенциалното партньорство с Apple на Kia.

Южнокорейският автомобилен производител заяви в сряда, че преразглежда сътрудничеството в областта на самоуправляващите се електрически автомобили с множество чуждестранни фирми, като не споменава доклад, свързващ го с проект с технологичния гигант Apple Inc.

Коментарът на Kia, публикуван в регулаторна декларация, се появи, след като местното онлайн издание Edaily съобщи късно във вторник, че компанията майка  на Kia - Hyundai Motor Group - е решил, че Kia ще отговаря за предложеното сътрудничество с Apple в областта на електрическите автомобили.

И Kia, и Apple отказаха официален коментар.

Акциите на корейската компания нараснаха до най-високите си стойности за последните две десетилетия в рамките на днешната азиатска търговия. Те поскъпнаха с 14.5% до 102 000 вона.

Подкрепи Economic.bg