Втори тестов Starship избухна при кацането

SpaceX тества ракетата SN9, която излетя успешно, но отново не успя да завърши приземяването си

Втори тестов Starship избухна при кацането
1488 ~ 2 мин. четене

Последният прототип на тежкотоварната ракета Starship на SpaceX бе изстрелян успешно снощи, но експлодира при опита за кацане след тестовия полет, съобщава Reuters. Прототипът на Starship Serial Number 9 (SN9) имаше за цел да достигне 10 километра височина и да подобри постижението на SN8 през декември 2020 г. В крайна сметка успя, но както и тогава, тя се удари в земята при кацането и се взриви.

„Имахме още един страхотен полет нагоре ... трябва да поработим малко върху това кацане“, заяви главният инженер по интеграцията на SpaceX Джон Инспрукър в уеб предаването на компанията за полета.

Компанията разработва Starship с цел да изстрелва товари и до 100 души наведнъж на мисии до Луната и Марс.

Мъск насочи вниманието на компанията към ракетата през май, след като SpaceX успешно стартира първата си астронавтска мисия. Той определи Starship като основен приоритет на компанията, а миналата година заяви в имейл, видян от CNBC, че програмата за разработка трябва да се ускори „драстично и незабавно“.

Въпреки че Starship SN9 имаше същата съдба като SN8 преди два месеца, SpaceX гледа на снощния тестов полет като стъпка напред в развитието на ракетата.

„Още един страхотен полет - и напомняне, че това е тестов полет, втори път изстреляхме космически кораб в тази конфигурация“, каза Джон Инспрукър. „Имаме много добри данни и постигнахме основната цел да демонстрираме контрол върху ракетата.“

Въпреки оптимизма на SpaceX относно полетния тест на SN9, Федералната авиационна администрация заяви пред CNBC, че води „разследване на днешната злополука при кацане“.

„Въпреки че това беше тестов полет, разследването ще идентифицира първопричината за днешната злополука и възможностите за допълнително повишаване на безопасността, докато програмата се развива“, каза FAA.

По-рано Мъск каза, че Starship може потенциално да лети с хора през 2020 г., но оттогава той призна, че ракетата все още има много важни етапи, включително „стотици мисии“, преди да се случи това.

Няколко прототипа се изграждат едновременно в съоръжението на SpaceX в Бока Чика, Тексас. Докато ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX са частично многократно използваеми, целта на Мъск е да направи Starship напълно многократно използваем, предвиждайки ракета, която е по-близка до търговски самолет, с кратки периоди на изпълнение между полетите, при които единствената основна цена на полета да е горивото.

Подкрепи Economic.bg