Мтел и Nokia ще тестват нова технология за по-добра 3G мрежа

Двете компании извършиха успешен тест на първия в света „облачен” 3G радио мрежови контролер

Мтел и Nokia ще тестват нова технология за по-добра 3G мрежа
892 ~ 2 мин. четене
Първият в света „облачен” 3G радио мрежови контролер – AirScale RNC, бе тестван успешно у нас. Той е разработен от финландската компания Nokia и е част от партньорството ѝ с Мтел. Тестът е осъществен в реална среда и има за цел да помогне на телекома да внедри мрежова виртуализация, подобрявайки своята 3G мрежа.  

„AirScale RNC на Nokia е следващата стъпка в нашето развитие, с която искаме да тестваме най-новите технологии и да подобрим услугите за нашите клиенти“, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в Мтел. 

От думите му става ясно, че тя е част от стратегията за иновации на телекома, която включва да проучваме и реализираме различни инициативи за виртуализация на мрежовите функции. Очаква се това да допринесе за по-голяма гъвкавост в управлението на 3G мрежата и да помогне на Мтел да се адаптира към бъдещите изисквания за 5G свързаност. 

„Nokia продължава да бъде лидер в развитието на технологиите за радиовръзка и с AirScale RNC – първия ни Cloud RAN продукт – имаме иновативно и гъвкаво решение, носещо измерими резултати и икономически ползи за нашите клиенти.”, добави Петер Вуковиц, управляващ директор CBT за Централна и Източна Европа в Nokia.

„Преминаването на мрежата за радиовръзка в облака е част от стратегията на Telekom Austria Group за пълна виртуализация на нашата радиомрежа, която ще ни помогне да постигнем по-добра ефективност и гъвкавост, добави Саша Забрански, директор „Технологии и услуги на бъдещето” в Telekom Austria Group.

Nokia AirScale RNC е софтуерно базиран радио мрежови контролер, работещ с инфраструктурата на Nokia AirFrame Data Center. Той осигурява на мобилните оператори платформа за „облачен” достъп, която за 3G мрежи като тази на Мтел, осигурява по-добра автоматизация и гъвкавост, покривайки изискванията, свързани с капацитета, представянето и латентността на мрежата. Тази гъвкавост на софтуера му позволява да променя своите функции, успоредно с промените на потреблението в мрежата.
Подкрепи Economic.bg