МВФ дава пари на Киев без съгласието на кредиторите

Украйна има и други финансови варианти, но крие подробностите

МВФ дава пари на Киев без съгласието на кредиторите
264 ~ 1 мин. четене

МВФ е готов да продължи финансирането на украинското правителство дори в случай, че няма одобрението на кредиторите. Това намекна първият заместник-директор на Фонда Дейвид Липтън, предаде Bloomberg.

Правилата на световната институция не забраняват да се кредитират страни, които не изпълняват своите задължения пред частните кредитори, при условие, че държавата продължава да обслужва дълга си пред фонда, обясни Липтън. Така ние можем да се движим, коментира директорът.

МВФ дава картбланш за твърда линия спрямо кредиторите, което показва, че институцията  ще продължи да кредитира Украйна дори и в случай на замразяване на плащанията по дълга, отбелязва The Wall Street Journal.

Облигациите, които иска да преструктурира Украйна, възлизат на 3 млрд. долара и принадлежат на Русия. Москва смята, че този дълг е официален и отказва преговори с Киев. При тези правила МВФ затваря Фонда на страните кредитори.

„Ние очакваме Украйна да продължи да достига до съглашателство с най-добрите условия, които да съответстват на критериите на МВФ за нивото на допустимото дългово натоварване“, обяснява Липтън при представянето на проблема във Фонда във Вашингтон, предаде Интерфакс.

Според украинския министър на финансите Наталия Яресенко договореностите за преструктуриране на облигациите не се явяват задължително условие при преговорите с МВФ за получаването на 1,7 млрд. долара. В интервюто си пред "Зеркало недели" тя е категорична, че не държи много на прогреса с кредиторите. Киев има план B и план С, но няма разкрием детайлите, категорична е Яресенко.

Подкрепи Economic.bg