МВФ одобри $17.5 млрд. за Украйна

Първите 5 млрд. от спасителния план се очаква да бъдат преведени до края на седмицата

МВФ одобри $17.5 млрд. за Украйна
Автор: Стилиян Гребеничарски

Международният валутен фонд (МВФ) одобри заем за Украйна от 17,5 млрд. щатски долара, съобщава Reuters. Четиригодишната спасителна програма идва в момент, когато икономиката се свива значително, местната валута се обезцени силно през последните седмици, а валутните резерви достигнаха символични нива и страната практически не е в състояние да си обслужва дълговете.

Критичната обстановка предопределя и спешния характер на финансирането. 10 млрд. долара ще бъдат преведени до края на годината, като половината от тях Киев вероятно ще получи още тази седмица. „Програмата е със силна тежест в своето начало – по време на първата година. Украйна е изпълнила всички предишни изисквания, за да бъде дадено нейното начало. Ние се намираме пред един добър старт“, заяви управляващият директор на институцията Кристин Лагард.

В допълнение на договорената сума, Украйна разчита на още 7,5 млрд. долара от други финансиращи източници, както и на опрощаване на 15,4 млрд. долара от настоящите дългове. Последната мярка предстои да бъде обект на преговори между правителството и кредиторите. През последните седмици пазарите възприемат страната в практическа неплатежоспособност, а основната дългосрочна емисия външен дълг се търгуваше в порядъка на 42-45 цента за 1 долар номинал. Дори тези стойности бяха възможни единствено поради очакващата се намеса на МВФ.

След над година политическа нестабилност и военен конфликт, гривната се обезцени рекордно, лихвите скочиха до най-високите си равнища от 15 години, а резервите на централната банка се стопиха до 6,4 млрд. долара – едва покриващи петседмичния внос на страната. Централната банка опита чрез въвеждане на различни капиталови контроли и ограничения за валутната търговия да спре изтичането на валута от страната, но без значителен успех.

Според МВФ, брутният вътрешен продукт на Украйна ще се понижи с 5,5% през тази година, но за следващата прогнозата е за ръст от 2%. До края на 2015 г. страната трябва да разполага с валутни резерви за покриване на вноса за поне 3 месеца.

Гривната достигна 34,247 за долар в края на февруари – близо три пъти покачване на курса за последната една година. След това паниката донякъде бе овладяна и курсът коригира до около 22 гривни за долар. Въпреки новината, украинската валута се обезцени с над 2% вече, а в началото на днешната търговия курсът се повиши с още около четвърт процент – до 22,052.

Коментари: 0