МВФ задвижи финансовата инжекция за $650 млрд.

Фондът „поставя ваксина в ръката на света“, заяви директорът Кристалина Георгиева

МВФ задвижи финансовата инжекция за $650 млрд.

Снимка: БТА

948 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Изпълнителният съвет на Международният валутен фонд (МВФ) официално одобри предложението на управляващия директор Кристалина Георгиева за ново общо разпределение на специални права за тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. долара. Това е най-голямото в историята на фонда разпределение на СПТ, което трябва да отговори на дългосрочните глобални нужди от резерви по време на коронакризата, която МВФ напомня, че е „най-тежката след Голямата депресия“.

Можем да оприличим това действие на поставянето на ваксина в ръката на света. Разпределението на СПТ ще увеличи ликвидността и резервите на всички наши държави членки, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика“, обяви Георгиева. Тя разкри за намеренията на МВФ първо по време на срещата на форума „Три морета“ в София.

Според нея именно подобно разпределение на СПТ пред 2009 г., но в значително по-малки обеми - 250 млрд. долара - е допринесло до голяма степен за възстановяването на икономиката от световната финансова криза.

„Убедена съм, че ползите от това ново разпределение ще бъдат сходни. Разпределението на СПТ ще помогне на всяка държава членка на МВФ — особено на уязвимите страни — и ще повиши възможностите им за реакция в отговор на кризата“, коментира Георгиева.

Съгласно Учредителния договор на МВФ управляващият директор може да отправя предложения за разпределението на СПТ. Специалните права на тираж се разпределят между държавите членки на МВФ пропорционално на квотата на всяка държава.

Подкрепи Economic.bg