МВнР със съвети за безопасност към българите в Бали

Индонезия повиши нивото на риск от изригване на вулкана Агунг до най-висока четвърта степен

МВнР със съвети за безопасност към българите в Бали

Снимка: Pixabay

2357 ~ 2 мин. четене
Във връзка с възможността от изригване на вулкана Агунг в Бали Министерство на външните работи и посолството на България в Джакарта призовават българските граждани на индонезийския остров да са бдителни и да вземат превантивни мерки. 

Индонезия е повишила нивото на евентуален риск от изригване на най-високата четвърта степен, съобщават от ведомството. 

От там приканват „нашите сънародници, които се намират на остров Бали, да следят съобщенията на местните медии и да следват стриктно указанията на властите в случай на извънредна ситуация“. 

От министерството препоръчват да се вземат следните превантивни мерки за безопасност: 

- Да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти;
- Да се снабдят с маски срещу прах;
- Да пазят личните си документи;
- Да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място.
- Да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност

При евентуално изригване хората не трябва да излизат на открито и да отварят прозорци. Също така трябва да носят чифт диоптрични очила, в случай, че ползват контактни лещи, тъй като вулканичната пепел би могла да създаде  риск от инфекции.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават освен това всички българи, намиращи се понастоящем на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Джакарта на тел. +62 21 390 4048, а при извънредна ситуация и в извънработно време – на денонощния дежурен телефон +62 811 932 200.
Коментари: 0