МЗ официално забрани трима „възрастни“ да се събират на открито

Не се посочва обаче какво точно се има предвид с това понятие и на какво отстояние трябва да са те

МЗ официално забрани трима „възрастни“ да се събират на открито
8412 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Здравният министър Кирил Ананиев е подписал нова заповед, с която забранява на повече от двама „възрастни“ човека да се събират на открити и закрити обществени места. Със Заповед № РД-01-131 от 17 март се попълва Заповед № РД-01-124, в която са разписани ограниченията за дейността на търговските обекти в страната.

От краткия текст, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването вчера, не става ясно какво се има предвид под „възрастни хора“. Не става ясно и на какво отстояние трябва да са тези хора и кой ще контролира това.

Заповедта на Ананиев идва след препоръката на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който на сутрешния брифинг вчера поиска да има такава забрана, тъй като е забелязал струпване на хора по опашки пред магазините за хранителни стоки. Тогава той заяви, че хората трябва да стоят на два метра един от друг по опашките, а стопанските обекти трябва да контролират това.

Такова правило обаче не е записано в сегашната заповед.

В началото на тази седмица министър-председателят Бойко Борисов заплаши вербално търговските обекти, които допускат струпване на хора в обектите, че ще бъдат затворени. В Заповед № РД-01-124 обаче е записано само, че тези обекти трябва да работят „при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания“. Със заповед РД-01-131 се посочва, че те продължават да работят по този ред.

Коментари: 0