На „Шоуто на Слави“ му остава само БСП

„В момента има надцакване и сърдене между някакви хора, които спорят за власт, а бруталната истина е, че избирателят го няма“

На „Шоуто на Слави“ му остава само БСП

Снимка: Красимир Свраков

11111 ~ 5 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Новият кабинет на "Има такъв народ" (ИТН), начело с Пламен Николов – депутат от партията на Слави Трифонов, избран с кастинг в „Шоуто на Слави“, философ по право и бизнесмен, който получи проучвателен мандат от президента, цопна във врящото блато на слуховете. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че ще чуем състава на кабинета „Николов“ едва в парламента (следващата седмица), а негови съпартийци подсказаха, че вътре ще са министри от първия неуспешен кабинет на Слави Трифонов.

Според запознати с разговорите като правосъден министър отново ще бъде включен Петър Илиев, за когото от "Демократична България" (ДБ) и формацията на Манолова, Дончева и Хаджигенов вече обявиха, че няма да гласуват. Другата кандидатура, която безпокои ДБ и „Изправи се! Ние идваме!“ е фигурата на вътрешния министър. Слуховете, че Николай Радулов – кандидат за вътрешен министър в първия кабинет на Трифонов – ще посочи своя заместник във втория кабинет, нажежават още страстите. Радулов е неприемлив за формациите на градската десница и на „Изправи се! Ние идваме!“ заради миналото му в ДС, а тази му роля хвърля още съчки в огъня на пожароопасния процес на преговори за подкрепа с формациите на протеста.

Третата формация, на която ИНТ се опира, е БСП. Факт е, че засега социалистите са единствените доволни от срещите с "Има такъв народ" по две причини. Първата е, че хората на Трифонов се съгласяват с предложенията им – преизчисление на пенсии, съдебна реформа, отказ от концесии на магистрали и т.н. А другата е, че избор на нов кабинет с подкрепата на социалистите, ще отложи във времето вътрешнопартийния въпрос с оставката на Корнелия Нинова, която загуби изборите на 4 април и на 11 юни.

Сериозните разговори, които проведохме, уважителното отношение към БСП, което получихме от ИТН, и необходимостта от нашата подкрепа в самата зала ни дават основание да кажем, че без БСП няма да има стабилно правителство”, заяви самата Нинова.

Според нея става все по-вероятно да има редовен кабинет. За другите две партии на протеста това не е съвсем така.

Само с БСП

Напрежението между ДБ и ИТН е голямо, след като формацията на Слави Трифонов нападна двама от служебните министри – Асен Василев и Кирил Петков, на които партиите на протеста държат. В отговор Трифонов директно заяви, че ако вторият му проектокабинет не получи подкрепа, ще се ходи на нови избори и затова ще са виновни единствено от ДБ, защото те са обявили безрезервната си подкрепа за изчегъртването на модела на ГЕРБ – нещо, което не е сигурно, че ще се случи, защото Николов вече се обяви за приемственост и тук-там изчистване (където е необходимо).

За да подсили магията на тази абсурдна ситуация, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще изтегли групата на ГЕРБ при гласуването на кабинета, което даде основание да се предположи, че кабинет на ИТН може да бъде избран при кворум от 121 души с гласовете на ИТН и БСП. Общо двете партии имат 101 депутати. От ДПС обявиха, че няма да участват в този „политически буламач“, но там решенията също не са окончателни.

Очертава се подкрепата за кабинет на ИТН да зависи от БСП и от процедурни трикове“, коментира пред Economic.bg политологът Димитър Аврамов. Според него вариантът, обявен от Борисов, е напълно вероятен.

„В такъв тип среда двете партии на протеста  – ДБ и ИБНИ – не са длъжни да дават подкрепа за кабинета, защото и без това ИТН не е представила задълбочено разработени политически приоритети, а просто нахвърлени идеи“, добави Аврамов. Според него на всеки премиер, който и да е той, няма да е му лесно, ако зад гърба му има хора, които искат да дърпат конци и да тропат по масата. Коментарът е по повод думите на Николов, че той няма да взима решенията сам.

Объркани в обещанията

Този правен и политически хаос притеснява юристи и политолози. „Самата идея да обявят в парламента състава на кабинета влиза в противоречие с тълкувателно решение на Конституционния съд, по силата на което проучвателен мандат, какъвто Радев връчи на Николов, приключва успешно, когато кандидатът представи на президента състав на Министерски съвет“, коментира пред Economic.bg доц. Наталия Киселова, доктор по конституционно право и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея от приоритетите, които досега ИТН са обявили, най-открояващ се е въвеждането на мажоритарен вот, за който ИТН направиха референдум. Този приоритет бе подчертан от Николов и логичните предположения са, че най-вероятно кабинет ще има, дори и за да бъде изпълнено това обещание. Приемането на такъв тип система обаче означава изолация на по-малките партии, смятат експертите.

„Демократична България не си е затворила вратите за подкрепа, защото още в началото нейният лидер Христо Иванов направи политическа грешка. Той каза, че те са готови на безусловна подкрепа на кабинета и това се използва от ИТН за извиване на ръце. Най-доброто, което може да направи ДБ е да каже, че спира преговорите и да пожелае всичко добро в политическите каламбури, които предстоят в парламента“, каза Аврамов. Той добави, че когато няма политическа тежест да се състави парламентарно мнозинство, се водят преговори, съставят се коалиции, създаваш тематични мнозинства и се подписваш под приоритети.

Друг начин да се прави адекватна политика няма“, допълни Аврамов и сравни идеите да се управлява с 65 депутати с поведението на пияница в селска кръчма.

Пак отсъстват гражданите

В ситуацията около преговорите за кабинет се говори само за технологията, а не за това какво ще се прави конкретно във всяка една област. „Всичко, което се случва в публичното пространство, е разговор между някакви хора за власт и напълно отсъства идеята за представителност на управлението. Гражданите с техните проблеми ги няма в тези разговори и това неглижиране ще се отрази в натрупване на още недоверие към политическата система. Същата беше ситуацията и с предишните управляващи, които създадоха този модел“, коментира пред Economic.bg политологът Страхил Делийски, преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Ако в основата на сегашните преговори бяха проблемите на хората и политиките, които трябва да се изпълняват за решаването им, тези преговори щяха да имат смисъл. В момента има надцакване и сърдене между някакви хора, които спорят за власт, а бруталната истина е, че избирателят го няма“, казва Делийски.

Той напомни, че този модел трудно ще се промени, защото го наблюдаваме много години. „Политически прогнози за подкрепа на кабинета не могат да се правят, защото има една недоизказаност и червени линии, зад които нещо се случва, а гражданинът го няма в тези преговори“, добави политологът. Според него, ако партиите бяха излезли да заявят желанията и потребностите на избирателите си и така да водят, разговорът щеше да изглежда съвсем различен и разбираем.

За подобен тип разговори очевидно е нужно време. Колко – и това е в графата „неизвестни“.

Подкрепи Economic.bg