Над 1100 килограма наркотици са заловили службите през 2016 г.

Наблюдава се активизация на криминалния контингент

Над 1100 килограма наркотици са заловили службите през 2016 г.
Над половин тон хероин, също толкова синтетични наркотици и близо 100 кг хероин са иззети от правоприлагащите органи в цялата страна от началото на годината, отчете главният секретар на МВР Георги Костов на пресконференция, цитиран от БТА.

Костов заяви, че се наблюдава активизация на криминалния контингент. По думите му в условия на политическа нестабилност има раздвижване на тези структури, които са били дълбоко неутрализирани, но и органите на МВР са амбицирани да не отстъпят от постигнатите позиции. "Посланието към тези структури е, че нашата активност няма да намалее, имаме перфектна комуникация и пълен синхрон", отбеляза главният секретар на МВР. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова информира за последните акции.

При операция тази нощ в столичния "Студентски град" са открити 80 кг хероин. Открити са два куфара с общо 162 пакета хероин, всеки от около половин килограм, на стойност общо 2.5 млн. лева.

Едно от разследванията е свързано със сделка с голямо количество метаамфетамини – 5.8 кг екстази. Операцията е била осъществена четвъртък срещу петък в Бургас, а в момент на сделка е задържан човек, който е възнамерявал да продаде наркотика за 42-43 хил. лева. Срещу 53-годишния дилър е повдигнато обвинение и утре прокуратурата ще поиска той да бъде оставен в ареста.

Петима души пък са задържани в Стара Загора по разследване на специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група за продажба на огнестрелни оръжия. Открити са 14 пистолета, 6 пушки, пет цеви, 556 патрона, гилзи, пълнители, капсул детонатори, взриватели за гранатомет и други. Георги Костов отбеляза, че такова количество оръжие и боеприпаси е достатъчно за осъществяване на голям терористичен акт.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че дейността на подчинените му съвместно с ГДБОП започва да дава резултатите, които обществото очаква.

"Постигнахме резултати, които според мен са несравними с почти никоя друга структура на съдебната власт, това започва да притеснява определени структури и групи и виждаме зараждащ се опит да се поставя съмнение от смисъла от съществуването на специализирани съдилища и прокуратури или превръщането им в стандартни структури, коментира Гешев. "Ние имаме амбицията да не позволим това да се случи и да подобряваме работата си във взаимодействие с колегите от ГДБОП", добави той.
Коментари: 0