Над 2500 фирми са заявили искане за компенсация пред НАП

Крайният срок за кандидатстване е 20 януари

Над 2500 фирми са заявили искане за компенсация пред НАП

Снимка: Красимир Свраков

Вече 2538 фирми са подали заявления в Националната агенция за приходите (НАП) за получаването на компенсации за затварянето на бизнеса им с въведения частичен локдаун в края на месец ноември. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на съвещание на кабинета.

Финансовата помощ идва по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, но по думите на Борисов се разбира, че все още не е одобрена от Европейската комисия, т.е. изплащане на средства към фирмите все още не може да се извършва. Припомняме, че нотификацията от Брюксел се очакваше да дойде още до края на 2020 г.

Иначе от НАП неведнъж увериха, че ще спазят обещанието си в двуседмичен срок да разглеждат и одобряват подадените заявления. НАП ще прави автоматични проверки на декларираните обороти на кандидатите, както и последващи проверки във фирмите, за да няма злоупотреби.

За тази подкрепа кандидатстват фирмите, засегнати от заповедите на здравния министър от ноември насам. Тя е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г., като максималният размер е 150 хил. лв. Кандидатстването продължава до 20 януари, а от НАП увериха, че бюджетът по програмата може да бъде увеличен от първоначално планираните 156 млн. лв.

От прессъобщението на правителството се разбира, че никакво решение не е взето на съвещанието, а премиерът изброява всички новости, които влизат в сила от тази година - по-високи пенсии, по-висока минимална работна заплата, помощи за отглеждане на деца и др.

Коментари: 0