Бюджетът за компенсациите на затворения бизнес може да бъде увеличен

НАП апелира фирмите да изчакат с кандидатстването заради законодателни промени

Бюджетът за компенсациите на затворения бизнес може да бъде увеличен

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Ако първоначално предвидените пари за компенсации за затворените вследствие на COVID ограниченията бизнеси не стигнат, бюджетът по мярката ще бъде увеличен. Така пари ще има за всички, които отговарят на условията, без значение кога са подадени документите, обяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров на онлайн брифинг.

Предвидена е възможност за надхвърляне на бюджета от 156 млн. лв. при по-голям брой заявления, т.е. кандидатстването няма състезателен характер и всяка фирма, която отговоря на условията, ще получи финансиране“, посочи Бъчваров.

Максималният размер на помощта е 150 хил. лв., като средствата са европейски по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

На брифинга стана ясно, че приходната агенция ще компенсира затворените бизнеси и за периода 22 декември 2020 г. – 31 януари 2021 г., след като в края на миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов издаде нова заповед за удължаване на частичния локдаун. Поради тази причина срокът за кандидатстване за COVID компенсациите също се измества – до 20 януари 2021 г.

Апелираме обаче фирмите да не бързат да подават заявления, а да изчакат да бъдат обнародвани в Държавен вестник последните изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение“, заяви Бъчваров.

В поправките на закона са облекчени изискванията пред фирмите за кандидатстване за безвъзмездно финансиране, като отпада условието те да нямат задължения към бюджета. Очаква се законът да бъде обнародван или в утрешния ден (22 декември), или в следващия вторник (29 декември).

Първоначално обявената мярка за подпомагане на затруднените фирми предвиждаше от днес – 21 декември, в двуседмичен срок да се подават заявления пред НАП. Също в двуседмичен срок те трябва да бъдат разгледани и одобрени, така че парите възможно най-бързо да пристигнат до фирмите.

Бъчваров увери, че НАП ще спази обещанието си в двуседмичен срок да разглежда и одобрява подадените заявления, но реално плащанията не могат да стартират преди нотификация от страна на Европейската комисия. По-рано днес социалният министър Деница Сачева съобщи, че нотификацията се очаква в началото на новата година.

НАП ще прави автоматични проверки на декларираните обороти на кандидатите, както и последващи проверки във фирмите, за да няма злоупотреби.

Помощ за фирмите ще искат всички упълномощени лица, например счетоводители или управители. Помощта ще се отпуска след автоматична проверка на НАП към банковата сметка на титуляра на юридическото лице, а не на трето лице.

Коментари: 0