От 21 декември НАП приема заявления за компенсации на затворените фирми

Реално плащанията не могат да започнат преди одобрение от ЕК

От 21 декември НАП приема заявления за компенсации на затворените фирми

Снимка: Красимир Свраков

12502 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

От 21 декември се предвижда Националната агенция по приходите (НАП) да стартира процедурата за компенсация на затворения бизнес със заповедите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Тогава фирмите, преустановили напълно или частично дейността си, ще могат да подават заявления за получаване на финансова помощ, като срокът за кандидатстване ще бъде в рамките на 11 работни дни.

Реално обаче плащанията към одобрените за компенсация фирми не могат да стартират преди нотификация от страна на Европейската комисия, тъй като средствата са по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с общ бюджет от 156 млн. лв.

От мярката ще могат да се възползват микро-, малки и средни предприятия с персонал до 200 служители към 1 октомври 2020 г., засегнати от противоепидемичните мерки в заповедите на здравния министър.

Припомняме, че преди рестриктивните мерки от здравния министър редица общини въведоха собствени, като най-честите бяха затваряне на нощните заведения. Засегнатите от тях бизнеси обаче не се предвижда да бъдат компенсирани за този срок.

В обхвата на въпросната мярка не попадат фирми, които са в обхвата на развитието на селските региони, на рибарството, както и предприятия, които се занимават с хазартни игри и дейност, свързана с производство, обработка и продажби на тютюн, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов.

Всички останали сектори са допустими за кандидатстване, като максималната допустима сума за компенсация е 150 хил. лв. Размерът на финансовата помощ се изчислява като процент от оборота на конкретните обекти. Той е 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември - 21 декември 2019 г. за магазините в големите търговски центрове и самите центрове и 20% за всички останали обекти - ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и други. Ако обектите не са функционирали във въпросния период през 2019 г., т.е. тяхната дейност е започнала след 1 януари 2020 г., базата за определяне на помощта е оборотът за месец октомври 2020 г.

Кандидатите може да се били получатели и на помощ по други държавни мерки като „60/40“ стига да не представят и сега разходи, за които вече са били компенсирани.

Министър Борисов обясни, че ако бъдат издадени нови заповеди с рестрикции, каквото предложи вече здравният министър днес, то тогава мярката ще бъде удължена, така че да обхване и тези периоди.

Как става кандидатстването?

Всяко предприятия може да кандидатства чрез портала за електронни услуги на НАП, като след това заявленията ще бъдат автоматично прехвърлени към системата ИСУН. То може да кандидатства само с един проекти, който включва всичките му обекти, засегнати от локдауна.

Формулярът за кандидатстване се попълва единствено по е-път и по думите на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова е опростен и съдържа само данни за затворените обекти и техния оборот.

Целта ни е да извършим автоматизирани проверки на е-заявленията, както и последващи проверки след изплащането на средствата. Проверките по заявленията следва да се извършат максимално бързо, така че веднага след нотификацията от ек да започнем изплащането на помощта. Фирмите, поискали подкрепа, ще бъдат уведомени по е-път за решението дали са одобрени или не“, допълни Димитрова.

Отделно на страницата на приходната агенция ще има възможност за индивидуални консултации по кандидатстването. От там обявиха и че всички изисквания и условия ще бъдат подробно описани в документ, който ще бъде публикуван на сайта за електронни услуги на НАП на 21 декември.

Освен приходна агенция - и разплащателна

Правителството реши да послуша бизнеса включи НАП в схемата за подпомагане, след като мерките за предоставяне на безвъзмездна помощ от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ се оказаха твърде бавни. Микро и малките фирмите трябваше да чакат близо 4 месеца да бъдат одобрени за грантове. Подобно е положението и със средните предприятия, които тепърва трябва да подпишат договори за получаване на средствата, след като кандидатстването им за финансиране започна през август.

Подкрепи Economic.bg