Над 90% от световното население диша замърсен въздух

СЗО призова за радикални действия срещу замърсяването

Над 90% от световното население диша замърсен въздух
Над 92% от населението на света живее на места, където качеството на въздуха е лошо. Това показва нов доклад на Световната здравна организация, която призовава за радикални мерки срещу замърсяването на въздуха. 

Повече от 6 млн. души умират всяка година заради лошото качество на въздуха, който дишат. Регистрирани са 3 млн. смъртни случаи, свързани с излагането на замърсен въздух на открито. Замърсяването на въздуха в затворени помещения може да бъде също толкова смъртоносно, показват данните на СЗО. 

През 2012 г. е имало 6,5 млн. смъртни случаи (11,6% от всички смъртни случаи), свързани със замърсяването на въздуха в помещения. 

Близо 90% от смъртните случаи са в страни с ниски и средни доходи, предимно в райони на Югоизточна Азия и западната част на Тихия океан. 

94% от смъртните случа се дължат на незаразни заболявания - сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробни заболявания, рак на белия дроб. Замърсяването на въздуха увеличава риска от остри респираторни инфекции.

"Замърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху здравето на най-уязвимите групи от населението - жени, деца и по-възрастни хора. За да бъдат здрави хората, те трябва да дишат чист въздух от първия си дъх", казва д-р Флавия Бустрео, помощник генерален директор на СЗО. 

Основни източници на замърсяване на въздуха са неефективни модели за използване на транспорт, битови горива и изгаряне на отпадъци, въглищни централи и промишлени дейности. Не винаги човешката дейност е причина за замърсяването на въздуха. То може да бъде предизвикано и от прашни бури, особено в региони, намиращи се в близост до пустини. 
Коментари: 0