Надпреварата за премиерския пост в Лондон започна

Борис Джонсън трупа подкрепа, втвърдявайки позицията си спрямо ЕС

Надпреварата за премиерския пост в Лондон започна

Снимка: БТА

Надпреварата в редиците на управляващата британска Консервативна партия кой да е следващият премиер на страната започна днес. Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворитът да наследи Тереза Мей на поста, а освен това подкрепата за него расте, тъй като той втвърдява позицията си спрямо ЕС по темата как трябва да се осъществи Brexit, пише Bloomberg.

Вчера Джонсън заяви пред британския вестник The Times, че иска да предоговори споразумението за Brexit, изготвено в хода на преговорите с Брюксел. Той иска от документа да отпадне текстът границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена след Brexit и е готов да отлага ратифицирането на споразумението, докато ЕС не се съгласи на по-добри условия. Джонсън има подкрепата на депутата Стив Бейкър, който е про-Brexit настроен.

Андреа Лийдсъм, бившият председател на парламентарната група на Консервативната партия, чиято оставка от кабинета на Мей засега е последната, пък изрази съмнения, че някой от съперниците ѝ за премиерския пост може да изпълни обещанието си да понижи данъците без да има парламентарно мнозинство. Думите ѝ дойдоха по повод изказване на Джонсън, че ще понижи данъците за частните лица и за компаниите.

„В един разделен парламент, всичко което правите, трябва да има междупартийна подкрепа. В този парламент не смятам, че би било възможно да се приемат големи данъчни реформи“, заяви Лийдсъм.

Настоящият министър на труда и пенсионната политика Амбър Руд пък заяви, че подкрепя сегашният външен министър Джереми Хънт за премиер, тъй като според нея той може да намери изход от патовата ситуация около Brexit.
Коментари: 0