Най-богатото семейство в имотния бизнес на САЩ

Вероятно дори не сте чували за тях

Най-богатото семейство в имотния бизнес на САЩ
3917 ~ 2 мин. четене

Сол Голдман навремето е бил най-големият собственик на имоти в Ню Йорк. Той е създателят на Solil Management - един от големите играчи на пазара на недвижимости. 

Но компанията е "от старата школа". Все още няма уебсайт, където посетителите да открият имотното й портфолио, както на повечето други компании от бранша.

Въпреки това наследниците на Сол Голдман притежават поне 400 имота в Ню Йорк - като се започне от апартаменти в престижни райони като Горен Ийст сайд, до квартална земя в среден Манхатън, и се стигне до хотел Peninsula.

Четирите деца на Голдман заедно притежават 12,2 млрд. долара, или по над 3 млрд. долара всеки.

Техни трима братовчеди пък притежават друга, по-малка имотна компания, водена навремето от племенника на Сол - Лойд Голдман. Тя се нарича BLDG Management и добавя към богатството на фамилията Голдман още 1,5 млрд. долара.

Това е достатъчно, за да превърне Голдман в най-богатото семейство в имотния бизнес в САЩ и 16-ото най-богато семейство в страната. Но името им е непознато за повечето американци.

Соле син на търговец от Бруклин. Той напуска колежа през 1935 г., за да управлява магазина на баща си. През 50-те години започва да изкупува ипотекирани имоти на ниски цени и с годините натрупва сериозен портфейл. През 1960 г. купува дори Chrysler Building.

През 1973-74 г. обаче имотният пазар е връхлетян от сериозна криза и Сол е принуден да продаде почти 40% от собствеността си, за да си плати дълговете. Сред тях е и емблематичната сграда Chrysler. След този случай обаче той никога не взема дългове, за да купува нови недвижимости.

Когато умира през 1987 г., Сол Голдман е най-големият притежател на земя в Ню Йорк. За огромното му наследство имоти се водят дела с години, след като отчуждената му съпруга Лилиан съди четирите си деца за имуществото.

Съдебната битка продължава 5 години. Лилиан задържа 33% от имотите на Сол, гарантирани от споразумението за развод през 1984 г. Тя умира през 2002 г. и имуществото й за 374 млн. долара е поделено по равно между четирите й деца.

През 1991 г. Портфолиото на компания Solil струва 760 млн. долара. Днес оценката му е 16 пъти повече.

Днес най-младата дъщеря на сол Голдман - Джейн, която е 60-годишна, управлява Solil и е единствената жена милиардер, управляваща голяма имотна империя. Тя управлява дълги години съвместно с брат си Алан, който се оттегля в пенсия по здравословни причини.

Синовете на Джейн сега се подготвят да поемат семейната империя.

Подкрепи Economic.bg