Най-добрите дестинации в Азия за 2018 г. на Lonely Planet

Подреждането се прави за трета поредна година и се базира на препоръки и ревюта в сайта

Най-добрите дестинации в Азия за 2018 г. на Lonely Planet

Снимка: Pixabay, Wikipedia

3035 ~ 5 мин. четене

Сайтът за туризъм и пътувания Lonely Planet обяви своята класация с най-добрите дестинации за 2018 г. в Азия.

Подреждането се прави за трета поредна година и се базира на препоръки и ревюта в сайта.

То включва градове, цели региони и дори отделни държави.

Вижте кои са победителите:

10. Национален парк Комодо, Индонезия


Домът на завладяващия и страшен комодски варан, наричан и „комодски дракон”, Националният парк Комодо е нирвана за любителите на природата. Освен че ще да видят въпросния гущер, посетителите могат да се насладят на невероятните гледки на Падар, уникален крайбрежен плаж, на Канава, и да се гмуркат с невероятни морски обитатели край рифовете на Комодо.

Новите полетни връзки и до Лабуан Баджо направиха парка по-достъпен от всякога, което принуди местните власти да проучат начините за защита на видовете в Комодо. Затова и от тази година може да бъдат въведени мерки като ограничаване броя на посетителите и въвеждане на такси за паркиране. Но пътешествениците, дошли до тук, трябва да проявят отговорност към опазването на природата.

9. Провинция Съчуан, Китай


Изолирани селца, извисяващи се склонове, гигантски панди и огнена кухня; Провинция Съчуан е микрокосмос на съвременния Китай, а през 2018 г. има редица причини да отиде.

Cosmopolitan Chéngdū се превърна в един от дизайнерските и технологичните центрове на страната, което означава и че е изпълнен с примамливи бирарии и бутикови хотели. От 2018 г. пътешествениците ще могат да се возят по първата част на железопътната линия Съчуан-Тибет (която в крайна сметка ще свърже Ченду и Лхаса само за 15 часа), за да посетят затънтени тибетски села и да се насладят на драматични планински пейзажи. На север изключителният национален парк Jiǔzhàigōu е отворен за ограничен брой посетители след земетресението от 2017 г., докато на юг ви очакват множество духовни преживявания разгледайте Големия Буда в Ли Шан или изкачете Éméi Shān, за да се освободите от житейските грехове.

8. Заливът Аругам, Шри Ланка


Въпреки че Шри Ланка се очертава като една от най-горещите туристически дестинации в света, заливът Аругам, мека за сърфистите на източното крайбрежие на страната, успява да запази своята свежест. Докато туристите обикалят древните крепости и върховете на хълмовете, тук ще откриете босоноги сърфисти пред веган кафенетата и надписи пред къщите „отивам на сърф, ще се върна скоро”.

Известен като рай за сърфистите, градът предлага и други изживявания, както и няколко училища за сърф. Ако тюркоазените вълни не успяват да ви привлекат, на Аругам предлага множество плажни барове, импровизирани музикални фестивали; плюс удобна близост до националния парк Кумана, където живеят леопарди, слонове и крокодили.

7. Лумбини, Непал


В продължение на десетилетия Лумбини е място, през което пътешествениците минават по пътя от Индия към Непал, като често не осъзнават, че са минали през родното място на Буда. Днес, благодарение на усилията на международната будистка общност, Лумбини е във възход, но въпреки наследството си, този свещен обект остава леко встрани от пътя на туристите.

Промяната обаче е бърза; ново международно летище е в процес на изграждане, предлагайки нов, по-безопасен маршрут в Непал и се появяват все по-възторжени храмове. Макар че това развитие може да бъде най-накрая катализаторът, който ще донесе на Лумбини вниманието, което  заслужава, основният рисунък на града ще остане спокойствието - въплътено от рядко забележимите кранове в зоните около Пагодата на световния мир.

6. Чианг Май, Тайланд


Със своите множество храмове и величествени градски стени бившата столица на Кралство Ланна изглежда като изтръгната от страниците на историята, където посетителите могат да разгледат сергии с антични бижута и да усетят във въздуха познатия аромат на тилапия, приготвена на бананово листо.

И въпреки това усещане за старинност, в града се усеща пребиваването на младото, креативно население, носейки вълнуващата атмосфера по архаичните улички. Сега, заедно с величествените ступи стоят кафенета, известни със своето лате изкуство, ресторанти със стенописи, специализирани в експериментална фюжън кухня и новооткрития Музей на съвременното изкуство MAIIAM, който, подобно на самия Чианг Май, привлича с изложените майсторски творби, в които са преплетени традиционните и съвременните влияния.

5. Нагасаки, Япония


За повечето международни туристи Нагасаки е синоним на трагичните атомни бомбардировки от август 1945 г. Забележително е, че градът е превърнал катастрофата в съгласуван призив за мир, илюстриран както от спокойния парк на Нагасаки, където просто монолит отбелязва центъра на експлозията, и Музея на атомната бомба, където хибакуша (оцелелите от атомни бомби) отправят молби за международно ядрено разоръжаване.

Но идентичността на Нагасаки надхвърля един насилствен акт; в продължение на столетия основната външна търговия на Япония се случва чрез старото пристанище на Нагасаки, което носи атмосферата от срещата  на Изтока със Запада и по-специално - християнството в града, чието влияние е документирано в нов музей, който се помещава в най-старата църква в Япония. Тук изобилства от туристически наслаждения - от зеленото пристанище до пешеходните маршрути, които преминават през вулканичните хълмове.

4. Районът на Западните Гхати, Индия


Планинските райони на южна Индия никога не са били така привлекателни, както хималайските височини на северна Индия, но Западните Гхати са чудесно място за планинско изживяване, с бонус – джунгла.

Минавайки през Тамил Наду, Керала, Карнатака, Гоа и Махаращра, тези необятни хълмове са препоръчвани от ЮНЕСКО като едно от най-популярните места с голямо биоразнообразие в света. Тук има много защитени видове като диви слонове, тигри до цветето neelakurinji, което цъфти само веднъж на 12 години ще оцветява хълмовете в лилаво от август до октомври. Посетете сега този район и ще откриете множество красоти – плантации за кафе, чай и подправки, гръмовни водопади и дори планинска парна железопътна линия, избягвайки тълпите, които обикалят планините на север.

3. Хо Ши Мин, Виетнам


Макар и от дълго време да е мода в туризма, южният суперград на Виетнам все успява да остане привлекателен. Застаряващите жилищни блокове се колонизират от вериги магазини за дрехи и независими кафенета, иновативни пивоварни като Heart of Darkness и East West Brewing захранват една от най-добрите сцени за бира в Югоизточна Азия, а селекцията от еклектични заведения подкрепят местната музикална сцена.

Добавете последните новости към важните отдавнашни атракции на града като Музея на останките от войната, които описват историята на Хо Ши Мин, превръщането на града в отлична сцена за любителите на храната и с отличните си възможности за настаняване, отговарящи на всички стандарти - без да забравяте превъзходните полетни връзки. Този бурен азиатски мегаполис няма опасност да излезе от мода.

2. Узбекистан


Узбекистан отдавна разпалва въображението на пътешествениците със своите зашеметяващи джамии, облицовани с мозайка, и като част от Пътя на коприната. Но страната остава в голяма степен затворена за света поради строгия контрол след края на съветската епоха. За щастие, най-накрая изглежда, че настъпва промяна.

В края на 2017 г. Узбекистан направи огромни крачки в отварянето си за туризъм, обявявайки схеми за безвизово пътуване и електронни визи, нови въздушни маршрути, както и разширения на лъскавата си високоскоростна железопътна мрежа, като направи по-лесен от всякога достъпа до своята колекция от архитектура и древни градове.

1. Пусан, Южна Корея


Разположен между между планини и море, Пусан слива по зашеметяващ начин първокласни природа, култура и кухня. Вторият по големина град в Южна Корея предлага еклектични занимания, които могат да задоволят вкуса на всякакви пътешественици: изкачване на хълмове до будистки храмове, потапяне в блестящи горещи извори и празник за любителите на морски дарове в Jagalchi, най-големия пазар на риба в страната.

Градът бе обявен и за Столица на културата в Източна Азия за 2018 г., така че в близките месеци са предвидени много събития, показващи корейското културно наследство - от фестивали на уличното изкуство до традиционните танцови представления. Добавете и престижен международен филмов фестивал и изглежда, че този град е готов да открадне светлината на прожекторите от столицата Сеул.

Подкрепи Economic.bg