Най-големият круизен кораб пое на първото си плаване

Капацитетът му е 6400 пътници и 2100 души персонал

Най-големият круизен кораб пое на първото си плаване
5146 ~ 1 мин. четене

Най-големият круизен кораб в света – „Хармония на моретата” пое на първото си пътуване. Той отплава от пристанището в Сен Назер, Западна Франция, съобщи AFP.

Плавателният съд бе изтеглен от 6 влекача и управляван от трима специално обучени пилоти. Те ръководеха най-трудните маневри при отплаването. Пилотите ще напуснат кораба, когато е на 20 км в открито море.

„Хармония на моретата” е с дължина от 362 метра – със 100 метра по-дълъг от Титаник и тежи 227 хил. тона. Висок е 70 метра и има 16 палуби. Това е най-големият кораб, изграждан някога. В него могат да бъдат настанени около 6400 пътници, за чийто нужди ще се грижи 2100 души персонал.

Корабът е собственост на американската компания Royal Caribbean International (RCI), а цената му е 1 млрд. евро. Той е с метър по-широк от събратята си „Чар на моретата” и „Оазис на моретата”, чийто притежател е същата компания.

Огромният плавателен съд отплава с 500 души на борда – главно членове на екипажа, инженери, представители на собствениците и доставчиците. 

Пътуването е тестово – целта му е да се изпробват всички системи. Ако всичко върви по план, то ще завърши в неделя. Следващите тестове ще се проведат през април.

Първото истинско пътешествие трябва да започне през май. Тогава „Хармония на моретата” ще плава от британския бряг до Испания.

Подкрепи Economic.bg