Най-много пътни инциденти в България се случват в петък

А най-малко в неделя, според данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Най-много пътни инциденти в България се случват в петък

Снимка: Economic.bg/Архив

Най- много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък, показва анализ на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните съобщи заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на откриването на едно от най-масовите автомобилни събития в страната – националния събор на BMW Клуб България.

„Всяка година по над 1000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния работен ден от седмицата. Същевременно най-безопасният ден за пътуване според статистиката е неделя“, каза Анжелина Тотева, цитирана от БНТ.

По думите й една от причинте са това е „умората и скоростта, защото хората често предприемат пътувания в петък, след края на работния ден и бързат да стигнат до мястото, което са избрали за своята почивка“.

„Най-безопасният“ ден за пътуване пък бил неделя. Тогава трафикът по междуградските пътища и магистрали е натоварен, но инцидентите са съществено по-малко, казва още Тотева.

„Надявам се, че на тези от вас, на които им предстои да пътуват след днешното събитие, ще изберат да пренощуват някъде в региона и ще шофират, когато са отпочитани“, каза още тя.

Коментари: 0