Швейцария гласува на референдум за свободното движение с ЕС

Министърът на правосъдието смята, че това би създало ситуация „по-лоша от Brexit“

Швейцария гласува на референдум за свободното движение с ЕС

Снимка: БТА

~ 2 мин.

Швейцарските избиратели решават на референдум в неделя дали да се откажат от споразумението си с Европейския съюз за свободното движение на хора. Гласуването бе поискано от най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), предава BBC. Според нея пактът с ЕС е позволил на твърде много чужденци да влязат в Швейцария. Поддръжниците на идеята смятат, че този ход ще позволи на Швейцария да контролира границите си и да избира само имигрантите, които иска.

Противниците обаче твърдят, че това ще потопи здравата икономика в рецесия и ще лиши стотици хиляди швейцарски граждани от свободата им да живеят и работят в цяла Европа. Министърът на правосъдието заяви, че това би създало ситуация „по-лоша от Brexit“.

Избирателите ще решат още дали да купуват нови бойни самолети и гласуват за въвеждането на отпуск по бащинство и данъчни облекчения за семействата с новородени деца. Те ще вземат решение и за нови разпоредби около лова на вълци - вид, наскоро върнат в Алпите след почти век изчезване.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads