Швейцария гласува на референдум за свободното движение с ЕС

Министърът на правосъдието смята, че това би създало ситуация „по-лоша от Brexit“

Швейцария гласува на референдум за свободното движение с ЕС

Снимка: БТА

Швейцарските избиратели решават на референдум в неделя дали да се откажат от споразумението си с Европейския съюз за свободното движение на хора. Гласуването бе поискано от най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), предава BBC. Според нея пактът с ЕС е позволил на твърде много чужденци да влязат в Швейцария. Поддръжниците на идеята смятат, че този ход ще позволи на Швейцария да контролира границите си и да избира само имигрантите, които иска.

Противниците обаче твърдят, че това ще потопи здравата икономика в рецесия и ще лиши стотици хиляди швейцарски граждани от свободата им да живеят и работят в цяла Европа. Министърът на правосъдието заяви, че това би създало ситуация „по-лоша от Brexit“.

Избирателите ще решат още дали да купуват нови бойни самолети и гласуват за въвеждането на отпуск по бащинство и данъчни облекчения за семействата с новородени деца. Те ще вземат решение и за нови разпоредби около лова на вълци - вид, наскоро върнат в Алпите след почти век изчезване.

Защо Швейцария, която не е членка на ЕС, трябва да се занимава със свободното движение?

Швейцария отдавна реши да не се присъединява към ЕС, но иска достъп до европейската зона за свободна търговия и иска да си сътрудничи с Брюксел в области като транспорт, околна среда, научни изследвания и образование. Цената за това обаче е да се присъедини към основните „политически стълбове“ на ЕС, включително свободното движение и отворените граници на Шенген.

Втори опит

Предложението на дясната Швейцарска народна партия за подобен референдум е второто след това през 2014 г., когато партията настояваше за въвеждане на квоти за имигранти от ЕС. Идеята бе одобрена с едва 50.33% „за“ и 49.67% против, което задължи швейцарското правителство да изготви сделка, която Брюксел да приеме. В крайна сметка беше постигнат компромис: швейцарските работодатели трябваше да дадат приоритет на работниците, постоянно пребиваващи в Швейцария, в секторите на труда, където безработицата вече е висока.

SVP отхвърли сделката като толкова слаба, че на практика е безсмислена, и сега се върна с второ искане да се освободи напълно от свободното движение.

Томас Ески от SVP вярва, че отказът от свободно движение ще донесе всякакви предимства, от „възможността да се изберат най-квалифицираните имигранти“ до „по-малко спекулации със земя, по-ниски цени на жилищата и по-ниски наеми“. Той не се страхува от загубата на търговски сделки, като твърди, че единственият вероятен ефект е „швейцарците ще ядат по-малко френско сирене, а французите ще ядат по-малко швейцарско сирене“.

Стефан Мансер-Егли от групата „Операция Либеро“, която води кампания за запазване на свободното движение, се страхува от икономическите последици. Въпреки че Швейцария търгува извън Европа (тя е договорила свои отношения с Китай), ЕС е най-големият й партньор и търговията на Швейцария само с Германия е повече от търговията с Китай и САЩ, взети заедно.

Икономиката на Швейцария е една от най-конкурентните в света. Както правителството, така и бизнес лидерите казват, че до голяма степен това се дължи на добрите търговски отношения с ЕС и че промяната в тези отношения е изключително рисковано. Много швейцарци имат опасения, че малката им страна става пренаселена. Населението се е увеличило с два милиона, от 6.6 млн. през 1990 г. на 8.6 млн. през 2020 г., а около 25% от тях не са швейцарци.

Има ли това общо с Брекзит?

Не директно. Този швейцарски референдум беше в процес на подготовка преди Великобритания да гласува за напускане на ЕС. Но ако Швейцария, която не е членка на ЕС, сега даде решително „да“ на свободното движение на хора, това може да укрепи ръката на Брюксел с Лондон и да бъде сигнал за Обединеното кралство какъв вид компромиси може да са необходими, за да се постигне споразумение за търговска сделка с ЕС.

Коментари: 0