Най-морското лятно кино в България (снимки)

Вижте къде е то

Най-морското лятно кино в България (снимки)

Снимка: Община Поморие

Лятно кино „Яворов” в Поморие вече е възродено, за да радва любителите на седмото изкуство и туристите. Те ще могат да се наслаждават на филмово изживяване с гледка към морето.

Старите скамейки са подновени с нови удобни седалки, а на първите два реда са оформени лукс зони и 4 ложи.

Венецианската настилка по амфитеатъра също е почистена и поправена.

Настилките на външните пространства са възстановени, подменени са осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма. В същото време уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино "Яворов" е напълно запазен.


В обхвата на проекта е включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. На любимото място за разходка, от паметника на Яворов до Стария кей, вече са поставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове. Поставени са двойно повече пейки за отдих, подменени са редица стълбове и осветителни тела.

Прилежащото пространство е озеленено с нови и екзотични растителни видове – чинари, явори, ливански и хималайски кедри, богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации.

Така красивата алея отново се доближава до първообраза си от далечната 1968 г. и привлича още повече жители и гости на града, почитатели на Яворовото творчество и любители на киното.

Проектът е осъществен съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100% осигурено по Оперативна програма „Развитие на сектор Рибарство".

А ето и как изглеждаше киното преди ремонта:


Коментари: 0