Най-влиятелната знаменитост на президентските избори в САЩ

Той повишава осведомеността, както и мотивацията сред младото население

Най-влиятелната знаменитост на президентските избори в САЩ

Снимка: LeBron James/Instagram

2561 ~ 2 мин. четене

Баскетболистът Леброн Джеймс е най-влиятелната знаменитост в настоящия изборен цикъл в САЩ, предава сп. Forbes. Звездата от NBA повиши осведомеността, както и мотивацията сред населението, по-специално сред избирателите от поколение Z. Джеймс се радва и на най-голямото доверие сред чернокожите. Според ново проучване на Whitman Insight Strategies и MCR Data в партньорство с DISQO, Джеймс, заедно с Том Ханкс, Дуейн Джонсън и Опра Уинфри са знаменитостите, на които американците имат най-голямо доверие по социални и политически въпроси.

Според проучването 12% от анкетираните казват, че известна личност, включително актьор или атлет, може да промени нагласите им за изборите. За Джеймс беше установено, че е най-влиятелен, като 36% от анкетираните заявяват, че е направил най-много за повишаване на осведомеността и за мотивиране на хората да гласуват този вторник.

Баскетболният шампион казва, че ангажираността на гласоподавателите от чернокожата общност е най-важната му цел на тези избори. Леброн Джеймс работи заедно с правозащитната организация More Than a Vote, която образова гражданите за техните избирателни права и се бори срещу потискането на вота в райони с преобладаващо малцинствени население.

Изследването установи още, че влиянието на знаменитостите се нарежда най-високо сред чернокожите избиратели. Освен това проучването показва, че демократите избиратели са по-склонни да бъдат повлияни от спортист или артист.

Леброн Джеймс изразява неприязънта си към президента Доналд Тръмп неведнъж както в интервюта и изяви, така и в социалните си канали. Той активно призовава последователите си в мрежите да гласуват, като той направи това още на 29 септември.

View this post on Instagram

VOTE ‼️‼️ #MoreThan

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Освен това Джеймс не е единствената знаменитост, която вече гласува предварително на изборите. Тейлър Суифт, Брад Пит и Марая Кери също се обърнаха към социалните медии, за да подкрепят бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Колко влияние ще имат всъщност знаменитостите върху определянето на изборите, не е ясно, но тъй като страната остава разделена, другият важен въпрос е дали техните мнения в социалните медии ще повлияят на кариерата им.

Подкрепи Economic.bg