Великобритания стартира масово тестване за COVID-19 в Ливърпул

Този вид масово тестване има потенциала да бъде мощно ново оръжие в нашата борба срещу коронавируса, смята Джонсън

Великобритания стартира масово тестване за COVID-19 в Ливърпул

Снимка: Pixabay

1104 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания ще стартира пилотна схема за масово тестване на COVID-19 в Ливърпул тази седмица, предлагайки на всички граждани да се тестват независимо дали имат симптоми или не, пише Reuters.

Изданието напомня, че премиерът Борис Джонсън е дал обещание по-рано тази година за национална система „тестване и проследяване”, която да се справи с кризата. Но миналия месец консултативният съвет на правителството заяви, че системата не работи както са очаквали и ги е разочаровала.

Правителството заяви, че масовото тестване в Ливърпул ще стартира в петък. Ще бъдат използвани стандартните PCR тестове, но и такива, които показват бързи резултати, без да е необходима лабораторна обработка.

На всички, които живеят или работят в града в северозападна Англия, който е един от най-силно пострадалите в страната, ще бъдат предложени и повторни тестове.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че ако този пилотен проект отбележи успех, то правителството има ресурса и готовността да го приложи и в други градове преди Коледа.

„Този вид масово тестване има потенциала да бъде мощно ново оръжие в нашата борба срещу COVID-19“, заявява Джонсън.

В масовото тестване ще бъде внедрена нова технология - „LAMP“ или изотермично усилване, за която правителството смята, че е способна да предостави значително по-голям обем тестове. Чрез новата технология ще бъде тестван персонала на Националната здравна служба и работещите в университетските болници в Ливърпул

Подкрепи Economic.bg