Нанков: До 3.5 години ще има магистрала от София до Велико Търново

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка

Нанков: До 3.5 години ще има магистрала от София до Велико Търново

Снимка: МРРБ

До три години и половина е реалистично да има магистрала от София до Велико Търново. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред бТВ тази сутрин.  До 2024 г. очакваме цялата автомагистрала „Хемус“ да е готова, уточни министърът.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново се чака решение на върховния Административен съд (ВАС) на 21 септември, каза министърът на регионалното развитие. Ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 – 2023 г., допълни той.

По думите на Нанков строителството е бързо и качествено, но проблемът е в процедурите, докато се стигне до него.

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, обяви още Нанков. „Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел”, обяви министърът.

Според него е рано да се говори за тунел под Петрохан, където тепърва ще се прави предпроектно проучване. Той напомни, че проучванията за тунел под Шипка са започнали преди 15 години.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

„За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили”, коментира министърът.

Електронните винетки ще могат да се купуват през мобилно приложение през смартфоните на гражданите, каза още министърът.

Обсъжда се и в какви срокове точно ще важи уикенд винетката, като има предложения тя да е валидна или от петък по обяд, или от петък вечерта. Според министъра по-логично е да важи от вечерта до неделя вечерта.

Коментари: 0