„Росатом” потвърди, че иска да участва в АЕЦ „Белене”

Борисов обясни, че плановете са проектът да се реализира без държавна гаранция

„Росатом” потвърди, че иска да участва в АЕЦ „Белене”
772 ~ 1 мин. четене

„Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ „Белене” и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране“. Това каза зам.-генералният директор на „Росатом” Кирил Комаров по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Вчера той обяви намеренията на руското дружество пред енергийния министър Теменужка Петкова. Комаров обясни, че приветства решението на правителството да се върне към осъществяването на проекта АЕЦ „Белене”. По думите му в „Росатом” ще са радостни да се възползват от възможността за участие в реализацията на атомната централа, под подходяща за правителството ни форма.

Днес Борисов и представителите на „Росатом” се срещнаха по повод сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на премиера продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй” е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система.

По време на срещата Борисов е информирал руските представители за решенията на Народното събрание и на Министерския съвет за възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“. Той потвърди, че заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.


Подкрепи Economic.bg