Нанков: Около 30% от населението живее без канализация

През този програмен период на ОП “Околна среда“ предстоят ремонти на 1300 км ВиК инфраструктура

Нанков: Около 30% от населението живее без канализация
3158 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги, а малко под 1% е лишено от достъп до водоснабдяване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на дискусионен форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“, предаде репортер на Economic.bg. По неговите думи напоследък темата за ВиК е излязла от фокус заради пътната инфраструктура, но секторът е важен и пряко свързан със здравето на хората.

ВиК инфраструктурата у нас е 90 хил. км и се равнява на дължината на 250 пъти магистрала „Тракия“. Един от основните проблеми е, че над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30-40 години. Министърът обясни, че с предстоящите проекти канализацията ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места. 

„В настоящия програмен период ще бъдат усвоени 1.6 млрд. лв., но ефектът няма да го измерваме в проценти, а от гледна точка на дългосрочен ефект върху инфраструктурата и услугата като цяло“, категоричен е министърът. Новото в случая е, че инвестициите ще минават пряко през ВиК управителите, дружествата и операторите. Освен това през този програмен период предстоят ремонти на 1300 км ВиК инфраструктура. 

Пред журналисти Николай Нанков заяви, че до края на месец юни ще бъде внесен за обществено обсъждане Законът за ВиК. „Все пак е изцяло нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от бранша, но ще ги изчистим“, допълни регионалният министър. 

По темата за такса „Солидарност“ към водата Нанков обясни, че тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб.м вода, но това няма да доведе до оскъпяване на заплащаната от потребителите такса, а ще се прави чрез отчисления. Тези пари ще отидат за фонд, с който ще се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейски средства. 

В събитието взеха участие още вицепремиерът Томислав Дончев, екоминистърът Нено Димов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Нено Димов посочи, че към 21 май по програмата има 24 подписани договора за близо 1 млрд. лв., като 17 от тях са свързани с инфраструктурата. Той обясни, че вече са изпълнени три от проектите – за изграждане на пречиствателни станции в Шумен, Раднево и Банско, а в момента текат 14 проекта на обща стойност 561 млн. лв.

„За предходния програмен период 2007-2013 г. над 890 хил. души са се възползвали от услугата“, заяви екоминистърът. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че през тази година ще започне изграждане на канализация в местността Кръстова вада запад в София. Като значими обекти, които се нуждаят от усилия в този сектор Фандъкова акцентира върху Бенковски, Симеоново, Красно село, Средец, Оборище, Сердика. На много от тези места ВиК мрежата е на повече от 60 години.
Коментари: 0