Мини-коли на водород идват на тест драйв в София

На 27 и 28 май ще се проведе Hydrogen Summit - Срещата на високо равнище по въпросите на водорода в Централна и Източна Европа

Мини-коли на водород идват на тест драйв в София
1284 ~ 2 мин. четене

Образователен център „Технократи“ ще представи мини водородни коли на деца и младежи на 27 и 28 май пред НДК. Събитието е част от първия по рода си у нас Hydrogen Summit - Срещата на високо равнище по въпросите на водорода в Централна и Източна Европа, за който директно от Брюксел пристигат два автомобила, задвижвани от водород за свободен тест драйв в столицата.

На изложението пред НДК „Технократи” ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните ѝ водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Eкип от обучители ще водят демонстрацията и ще напътстват децата като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият и ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.

Събитието ще се проведе на 27 и 28 май от 11 ч. до 17 ч. пред НДК, пл. „Баба Неделя“, с вход свободен, а на 1 юни на пл. “Народно събрание” (пред БАН) от 10 ч. до 17 ч.

Децата в Благоевград и Стара Загора ще имат възможността да направят същите експерименти на 30 и 31 май.

Hydrogen Summit е организиран от Съвместното предприятие “Горивни клетки и водород" заедно с Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Българската академия на науките, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката и Столична община.

Коментари: 0