Национални стачки блокират живота в Гърция

Ето кои сектори в страната са против ограничителните мерки на кредиторите

Национални стачки блокират живота в Гърция
452 ~ 1 мин. четене

Гръцките синдикати и работещите в страната предприеха общи стачни действия от вчера против ограничителните мерки, инициирани от споразуменията, сключени от правителството с кредиторите.

Нотариусите и Федерацията на моряците продължава стачката както днес, така и утре, 18.05.2017 г., валидна за всички категории кораби, според информация на българското външно министерство.

Лекарите от болничния сектор предприемат 48-часова стачка днес и утре. Генералният съвет на Федерацията на синдикатите на болничните лекари изразява своето противопоставяне на "непопулярни мерки в краткосрочен план”.

Работещите в градския транспорт също стачкуват в сряда и четвъртък, а обществените болници (POEDIN) ще участват в 24-часовата общонационална стачка, организирана от гръцките синдикати на днес.

Част от банковите служители в страната също вземат участие в стачните действия. Това са служителите към гръцкия синдикат ΟΤΟΕ.

В стачката ще включват и служителите от обществения сектор, електроснабдяването, телекомуникациите, водоснабдяването и пощите. Ще стачкуват и гръцки учители и преподаватели.

С 4-часово спиране на работа от 11 ч. до 15 ч. в сряда, авиодиспечерите се присъединят към стачката. Служителите от метрото също ще участват в 24-часова обща стачка днес. Според решението на съюза на работниците в  метрото, влаковете ще се движат от 9 до 16 ч., за да се улесни придвижването на стачниците.

В стачните действия ще участват и работещите в железопътния транспорт. Днешният протест в Гърция ще бъде съпроводен с две големи демонстрации в столицата - Атина.

Подкрепи Economic.bg