(Не)обичайното честване на украинската независимост

В условията на Covid-19

(Не)обичайното честване на украинската независимост 7 Снимки

Снимка: БТА

3494 ~ 1 мин. четене

Украйна днес отбелязва 29-ата годишнина от независимостта си. Заради коронавируса обаче този национален празник преминава в по-необичаен формат, предава Reuters, обяснявайки, че тържествата не са на площад „Независимост“, както е по традиция, а на Софийския и Михайловския площади.

В центъра на Киев, където са тържествата с участието на президента Зеленски, имаше засилена полицейска охрана, а улиците бяха затворени за движение. Както съобщи пресслужбата на украинската национална полиция, за охраната на честванията в Киев са били разположени над 4000 полицаи и военнослужещи от Националната гвардия.

От снимките от честването обаче е видно, че хората на площада не си спомнят особено за пандемията от Covid-19 и масово са без маски, почти без отстояние един от друг, включително и военните, участващи в програмата.

Припомняме, че в Украйна до днес са регистрирани 107 хил. случая на коронавирус. От тях смъртните са приблизително 2300. Именно в последната седмица в страната се наблюдава и най-високият пик на заразени с близо 2300 нови случая за денонощие.

Подкрепи Economic.bg