Ефектът от пандемията ще продължи да „убива“ икономиката още дълго

Нямаме на 100% работеща икономика, докато хората не могат отново свободно да пътуват навсякъде, казват експерти

Ефектът от пандемията ще продължи да „убива“ икономиката още дълго

Снимка: Unsplash

Обнадеждаващите новини за ваксина срещу коронавируса повлияха позитивно на пазарите. Но според водещи макроикономисти дори появата на ваксина няма да сложи край на икономическата криза, която се появи вследствие на пандемията от Covid-19.

Голяма част от малките предприятия, които затвориха през март, когато влязоха в сила ограниченията, свързани с разпространението на заразата, няма да възобновят дейността си дори когато ситуацията се подобри и вече има ваксина срещу заразата, смята Рагюрам Раджан, професор по финанси в Университета на Буд в бизнеса на Чикагския университет. „Мисля, че икономическата криза ще бъде дълго с нас“, каза той за CNBC. „Все повече и повече компании установяват, че разходите им са повече от приходите, което ги принуждава да затворят“, каза още Раджан.

Според наскоро публикувани данни в медицинското списание The Lancet вече има разработена ваксина срещу коронавируса от Оксфордския университет, заедно с фармацевтичния гигант AstraZeneca. Пазарите незабавно реагираха на новината с оптимизъм. Оптимизъм обзе и голяма част от населението, но според икономическия експерт дори ако до 2021 г. ваксината започне да се прилага върху хора, то икономическите последствия от коронакризата няма да изчезнат внезапно. „Ще отнеме доста време, докато хората масово се ваксинират. Като в първите, които го направят все още ще го има страха от участието в масови мероприятия, което неминуемо ще продължи да дава негативен ефект върху световните икономики“, казва Раджан.

Очакванията са икономиките да работят доста под пълния си потенциал доста дълго време въпреки икономическите стимули, които отпускат отделните правителства, предупреждава експертът. Припомняме, че преди дни Европейският съвет постигна историческа сделка в подкрепа на държавите за справяне с икономическите последствия от коронавируса.

„Нямаме на 100% работеща икономика, докато хората не могат отново свободно да пътуват навсякъде, да посещават заведения и ресторанти, колкото и стимули да се отпускат. Докато не се отвори всички наново имаме икономика, която работи на 95%“, каза Раджан, като добави, че сега е моментът страните да започнат да мислят в дългосрочен план как да подкрепят именно тези сектори.

Експертите по-рано предупредиха, че пандемията може да доведе до увеличение на протекционизма в световен мащаб, тъй като страните се опитват да защитят своите вътрешни индустрии. От своя страна Раджан заяви, че повишаването на протекционизма ще забави икономическото възстановяване.„Свят, в който протекционизмът е на почит, ще се възстанови много по-бавно“, смята той.

Коментари: 0