Нелегални казани преработват половината от гроздето у нас

В България има 9000 такива, те произвеждат 50 млн. литра ракия годишно

Нелегални казани преработват половината от гроздето у нас
244 ~ 1 мин. четене

В момента има около 1600 регистрирани в Агенция „Митници” малки обекти за дестилация на ракия, или така наречените казани, но по данни на Националната лозаро-винарска камара в страната има поне 8-9 хил. такива съоръжения, които не са регистрирани и произвеждат нелегално. Това съобщава председателят на камарата Радослав Радев пред в. „Труд”.

Той посочва, че на практика половината гроздова реколта се преработва извън лицензираните предприятия, а конкретно нелегалната ракия е около 50 млн. литра годишно.

„Лицензираните предприятия плащат около 180-190 млн. лв. акциз всяка година. От сивия сектор не влиза и стотинка в хазната”, коментира Радев.

Според него не е достатъчна гаранция за потребителите, че в нечия къща от поколение на поколение се предава умението да се вари ракия. Ако тя се консумира само от семейството на производителя, това си е за негова сметка, но създава потенциална опасност, когато се предлага и на други хора.

Той допълва, че ако се погледнат приходите на регистрираните казани, ще се види, че ако е вярно записаното на хартия, няма никаква логика в съществуването им.

„Очевидно те правят нещо друго. Затова е безкраен популизъм решението на някои депутати да яхнат вълната и да отстояват тезата – взеха ракийката, посегнаха на най-милото на българина”, допълва Радев.

С промени в Закона за акцизите, в сила от тази година, домашната преработка на ракия може да става само в периода 1 юли – 31 декември. Именно това предизвика остра реакция от производители, а каузата за тяхната защита бе подета от националния омбудсман Мая Манолова.

Подкрепи Economic.bg