Нова схема за пране на пари в Русия

Чрез нея се теглят средства от банкови сметки с фалшиви изпълнителни листове

Нова схема за пране на пари в Русия
4808 ~ 1 мин. четене

Руски банкери са разкрили нова схема за пране на пари и са предупредили Централната банка на Русия, съобщава в. „Известия“.

Регулаторът от своя страна е поискал предложения от банкерите как схемата да бъде неутрализирана, преди да добие големи мащаби, предава Фокус.

Измамната схема използва фалшиви изпълнителни листове. Наскоро регистрирано юридическо лице открива банкова сметка, след което по сметката започват да пристигат пари от други юридически лица, като в графата за основание за плащането е отбелязано „за консултантски услуги“. След това банката получава фалшив изпълнителен лист, който уж е издаден или от регионалните съдилища с обща юрисдикция, или от районния съд.

Ръководството на дружеството, на чието име е открита сметка, не оспорва изпълнителния лист. По този начин през сметките преминават стотици милиони рубли. Експерти обясняват, че ако постъпващите по сметката на юридическото лице пари бъдат редовно теглени, това би предизвикало подозрение у банката и измамниците рискуват да бъдат разкрити. Когато има изпълнителен лист обаче тегленето на парите е оправдано и така парите са легализирани.

Подкрепи Economic.bg