6 нестандартни и много скъпи часовници

Те са от лимитирани серии и са също бижута и произведения на изкуството

6 нестандартни и много скъпи часовници

Снимка: Ариел Адамс

6784 ~ 3 мин. четене

Скъпият часовник е много повече от полезно средство за показване на времето. Той е и бижу, произведение на икуството и символ на престиж и BusinessInsider показва няколко много скъпи модела с нестандартен дизайн, подредени от Ариел Адамс и Antique Collectors' Club Ltd.

Ето и кои са те:

Concord – C1 Quantum Gravity Tourbillon

Цена: 480 000 долара

Когато компанията представя този модел през 2008 г., много хора смятат, че това е показателно за визията на часовниците на бъдещето. В много отношения C1 Quantum Gravity Tourbillon е определящ за една цяла ера в часовникарството. Въпреки това обаче той не успява да измести предпочитанията към традиционния дизайн.

Механизмът е изработен в партньорство с компанията BNB Concept и включва двуосев турбийон. Малък цилиндър със зелена течност е вграден в циферблата, и когато се изпълва и изпразва индикира резервното захранване в механичното задвижване.

Часовникът е направен почти изцяло от титан и 18 каратово бял озлато, рамката е от вулканизирана черна гума. От него са направени само 10 бройки.

Harry Winston – Histoire de Tourbillon 3

Цена: 622 000 долара

Този модел е част от ексклузивна лимитирана серия и часовниците от нея са определяни като едни от най-уникалните модели на планетата. Пуснати са през 2009 г.

През 2012 г. Harry Winston пуска трета серия от модела, като при всеки часовник дизайнът е уникален. Всички имат сини и жълти цветови акценти, но частите са напълно различни.

Histoire de Tourbillon 3 е с по-широка от обичайното рамка - с 65мм широчина, направен от 18 каратово бяло злато, както и от специална сплав на компанията, наречена Zalium. Оформен като правоъгълник, часовникът показва часът и минутата в два отделни циферблата, а широк „прозорец” позволява да се види и дисплея с троен турбийон. И още един интересен акцент – запазена марка на Harry Winston – скъпоценните камъни. В долната част на рамката индикаторът за резервно захранване е обвит в 11 сапфира и 3 цитрина.

Произведени са само 20 бройки от модела.

Hublot – MP-05 LaFerrari

Цена: 318 000 долара

През 2012 г. Hublot си партнира с италианския производител на спортни автомобили Ferrari, като е не само техен часовникар, но и официален спонсор. Дизайнът на часовника наподобява двигателя на спортните автомобили и е част от колекцията с шедьоври на Hublot.Обикновено механичните часовници могат да работят до два дни без пренавиване. Този срок е между 3 и 10 дни за часовниците с резервно захранване, а механизмът на LaFerrari позволява резерв за до 50 дни.

От MP-05 LaFerrari ще бъдат направени само 50 бройки.

Hysek – Colosso

Цена: 550 000 долара

Най-отличителната част в този модел е триизмерното изображение на планетата Земя в реални цветове. Намиращо се под купол от сапфирен кристал, кълбото се завърта изцяло за 24 часа, пълно съвпадение с въртенето на Земята около Слънцето. Часовникът показва две часови зони (дизайн за пътуващи хора), направен е от сарфирен кристал и злато и предоставя гледка върху работата на вътрешните части от механизма. Има и т.нар. Minute repeater, който обозначава с различни звукови сигнали кръгъл час, четвърт час и минута.

URWERK – UR-CC1 King Cobra

Цена: 328 000 долара

Прозвището на този часовник „Кралска кобра” е отличителна черта на швейцарския производител URWERK, който по традиция добавя към моделите си името на страховити хищници. Желанието на компанията е в този модел часовете, минутите и секундите да се показват в отделен ред, линейно, а не на кръгъл дисплей. Това символизира хода на времето като линия, а не като постоянен кръговрат.

Неоново зелените дисплеи контрастират с рамката от 18-каратово бяло злато.

От този модел, представен през 2009 г., са произведени само 50 бройки.

Van Cleef & Arpels – Poetic Wish Set

Цена: 530 000 долара

Това е едновременно часовник и скъпо бижу, чийто дизайн е посвете на Париж. Освен мъжка, той и ма и дамска версия, чиято цена е 470 000 долара.

Всъщност моделът не показва през цялото време часа, а за да видите колко е, трябва да активирате ръчно механизма на т.нар. minute repeater. Когато се активира, той задвижва два анимирани елемента, които индикират часовете и минутите.

Дамската версия на часовника е декорирана с диаманти и изобразява сцена с женска фигура до река Сена, срещу катедралата Notre Dame. Циферблатът е правен ръчно, под микроскоп, с гравирано злато, седеф и оцветяване с емайл.

В мъжката версия фигурката е на мъж, също до катедралата Notre Dame и срещу Айфеловата кула. И тук дизайнът е правен със същата техника като при дамския модел, изобразено е нощното небе и облачета, гравирани със седеф

Подкрепи Economic.bg