Николова: Пълно затваряне на ски курортите ще нанесе щети за 1 млрд. лв.

Николова: Пълно затваряне на ски курортите ще нанесе щети за 1 млрд. лв.

Снимка: Министерство на туризма

Пълно затваряне на ски курортите в България ще нанесе щети за около 1 млрд. лева. Това сочат изчисленията на бранша, които вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова цитира в ефира на Nova в събота.

Думите ѝ идват по повод искането на Германия България да последва примера ѝ и също да затвори ски курортите си. Идеята на властите в Берлин е, че строгите мерки в някои страни ще се обезсмислят, ако туристите могат да посещават други места и потенциално да продължат да разпространяват коронавируса. Затова канцлерът Ангела Меркел поиска затваряне на ски курортите в цяла Европа. 

Марияна Николова обаче настоя, че това е решение, което всяка държава трябва да вземе сама на национално ниво. Според нея българските ски курорти са „безупречни“ в спазването на противоепидемичните мерки.

Припомняме, че за огнище на пандемията от коронавирус през март бяха посочени тъкмо зимните курорти. Тогава Банско дори беше поставен под двуседмична карантина. 

По-рано тази седмица Министерство на туризма обяви, че България няма да затваря ски пистите си

Ще залагаме на вътрешния туризъм. Водим много агресивна и засилена реклама в балканските страни“, коментира Николова.

Според нея скиорите от съседните държави няма да отидат в алпийските курорти, а ще дойдат при нас. Надеждата на вицепремиера е, че на 21 декември секторът, заедно с останалата част от затворената от снощи икономика, ще могат да заработят пълноценно.

Към момента се наблюдава около 40% спад в резервациите на годишна база. При чуждестранните туристи той е от порядъка на 80%.

По-рано по настояване на бранша Николова поиска от здравния министър да промени заповедта и да позволи на ресторантите в хотелите да работят, макар и само за гостите на мястото за настаняване. Все още се очаква решение.

Коментари: 0