България няма да затваря ски пистите въпреки исканията на Германия

Зимните курортите са подготвени за туристи и не са констатирани никакви нарушения при проверките от страна на Министерството на туризма

България няма да затваря ски пистите въпреки исканията на Германия

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България няма да затваря ски пистите си, информират от Министерството на туризма. Те съобщават това въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел да бъдат затворени зимните курорти в ЕС през следващите месеци с оглед усложнената ситуацията с коронавируса.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените от нас изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси, се казва в съобщението от министерството.

Преди да отворят зимните курорти у нас те бяха задължени да предприемат редица мерки, за да могат да функционират. На 21 октомври със заповед на министъра на туризма Марияна Николова бяха въведени правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите, с цел да се гарантира здравето и безопасността на туристите. Мерките, които според направените вече проверки, се спазват, са обвързани с дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души, гласят наложените ограничения.

От министерството заявиха, че както през летния сезон, така и през зимния, България ще разчита основно на вътрешни туристи, както и на гости от съседните балкански страни.

Коментари: 0