Една трета от Англия остава в локдаун и след 2 декември

Повече от 20 млн. души ще бъдат засегнати от новите мерки, а здравният министър обяви, че те са силно необходими

Една трета от Англия остава в локдаун и след 2 декември

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Повече от 20 милиона души в някои райони на Англия ще бъдат засегнати от новите, по-строги ограничителни мерки на правителството, които влизат в сила след 2 декември, когато приключва националният локдаун, пише Reuters. Лондон засега остава пощаден от тях, като ще бъде поставен в „ниво 2” на риск, за разлика от другите части, които са в „ниво 3”- най-високото рисково ниво на зараза.

Здравният министър Мат Ханкок обяви, че новите мерки са в името на гражданите. "Има надеждата на хоризонта. Не трябва да се отказваме, а да продължим напред – заедно", заяви той пред парламента. Споделяйки надеждата си за намиране на ваксина в рамките на следващите месеци, Ханкок заяви, че всичко скоро ще приключи.

„Трябва да следваме тези нови правила и да се уверим, че нашите действия днес ще спасят животи в бъдеще и ще помогнат на страната ни да премине през това“, добавя той.

Решенията, които правителството взе, ще засегнат един от най-големите сектори, а именно хотелиерството. Търговските обекти също ще претърпят солидни загуби, отнемайки им най-ценното време от годината – предпразничното пазаруване.

Ханкок заяви, че случаите в столицата се увеличават значително и трябва да бъдат взети мерки. Заради това Лондон ще бъде поставен под рисково „ниво 2”. Това означава, че домакинствата няма да имат право да се смесват, ако компанията ще наброява повече от шест души. Заведенията могат да предлагат алкохол, само ако предлагат и храна, а посещаемостта ще бъде строго ограничена, като клиентите ще трябва да спазват дистанция, както и вечерен час, се казва в новата заповед. Освен това несъществените магазини остават затворени.

Северозападна Англия, където се намира големият град Манчестър, е поставен под „ниво 3” на риск, както и югоизточното графство Кент. За разлика от Лондон, в тези райони заведенията ще останат затворени, но ще имат възможност да доставят храна по домовете. Търговските центрове и магазини също остават блокирани. Остават в сила и мерките за ограничаване на груповите събирания.

„Това ще доведе до истински трудности за хората, чиито работни места ще бъдат засегнати и ще рискува оцеляването на много бизнеси“, заяви Анди Бърнам, кмет на Манчестър.

Решенията са взети на база пет критерия, включително натискът върху здравната система във всеки регион и динамиката в новодиагностицираните пациенти.

Новата заповед разгневи някои местни и регионални политици в най-засегнатите райони, създавайки „бунтовно ядро” в Консервативната партия, която смята, че „правителството прекалява и неоправдано ограничава ежедневието на хората”.

Едва три региона в Англия бяха поставени в най-ниската 1-ва степен - остров Уайт, Корнуол и острови Сили. Това са местата, които са отдалечени от по-силно населените столични райони на страната.

Мерките и нивата ще бъдат отново преразгледани на 16 декември, което ще даде възможност на тези, които са в по-високите нива да бъдат преместени в по-ниските, ако забавят разпространението на вируса.

Коментари: 0