Nissan започва да прави Juke във Великобритания седмици преди Brexit

Фабриката също трябва да започне да прави новия модел Qashqai от следващата година

Nissan започва да прави Juke във Великобритания седмици преди Brexit

Снимка: Pixabay

Nissan заяви, че ще започне да произвежда Juke от ново поколение в най-големия автомобилен завод във Великобритания в понеделник, две седмици преди евентуалния Brexit, за който индустрията предупреди, че може да спре автомобилното производство на Острова.

Още през 2015 г. - година преди да се проведе референдума за излизането на Великобритания от ЕС, Nissan реши да прави най-новата версия на автомобила в английската си фабрика в Съндърланд, припомня Ройтерс.

Японската компания, която през 80-те години беше насърчена от министър-председателя Маргарет Тачър да използва Великобритания като врата към Европа, е похарчила 100 милиона паунда за най-новата инвестиция в Juke със 70% от продукцията, предназначена за пазарите в ЕС.

"Преди тридесет и пет години Nissan реши да създаде завод във Великобритания, който да обслужва нашите европейски пазари", заяви днес председателят на Nissan за Европа Джанлука де Фики.

„Новият Juke представлява допълнителна инвестиция от 100 милиона паунда в нашия завод в Съндърланд и е проектиран и произведен във Великобритания за европейски клиенти“, добави той.

Фабриката също трябва да започне да прави новия модел Qashqai от следващата година, но фирмата по-рано заяви, че може да преразгледа това решение, особено ако има промяна в „споразуменията за свободна търговия“.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е готов да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение, но търси сделка с блока, въпреки че времето изтича - определената дата за напускане е 31 октомври.

Автомобилната индустрия се опасява, че Brexit без сделка ще повиши митата върху превозните средства, двигателите и компонентите, както и ще доведе до хаос и забавяния на митниците, които могат да предизвикат спиране на производството и да рискуват дългосрочната жизнеспособност на британските автомобилни фабрики.

Nissan ще разчита на персонал от малко под 6000 души за завода в Съндърланд за производството на новото превозно средство.
Коментари: 0