НОИ утвърди проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Увеличава се таванът на пенсиите от 910 на 1200 лева

НОИ утвърди проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Снимка: Economic.bg

Националният осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. Това става ясно от съобщение на институцията след проведено заседание на Надзорния съвет на 15 октомври.

От НОИ добавят, че в бюджета за ДОО са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната. Членовете на съвета са се запознали със заложените в документа законови промени и са го подкрепили предложенията с мнозинство.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

В него е заложена идеята да не нараства тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула. Според плана тежестта ще е 1.2% от догодина и няма да нараства.

С последната пенсионна реформа от 2015 г. се предвиждаше тежестта да достигне постепенно до 1,5. Аргументът на социалното министерство обаче е, че колкото по-голяма е тежестта, толкова по-драстична е разликата между старите заплати и новите.

Иначе проектобюджетът предвижда още повишаване на всички пенсии с 5.7% от 1 юли догодина. Увеличава се и таванът на пенсиите от 910 на 1200 лева.

По-големи стават още минималният и максималният осигурителен доход. Максималният скача от 2 600 на 3 000 лева, а минималният от 510 на 560 лева.

Проектобюджетът оставя непроменено обезщетението за майчинство за втората година. То ще е 380 лв. Същото остава и обезщетението за безработица - 9 лв. на ден. По старому остава и правилото, че първите 3 дни от болничния се поемат от работодател.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че 63% от българите се осигуряват на минимална работна заплата.

Коментари: 0