Нотр Дам удържа на огъня

Въпреки големите щети основната конструкция е спасена

Нотр Дам удържа на огъня

Снимка: БТА

Пожарът, който избухна вчера в катедралата Нотр Дам в Париж, е ликвидиран, потвърждават от местната противопожарна служба, пише вестник Le Figaro. Основната конструкция е спасена.

„Пожарът е потушен, продължаваме да следим остатъчните пламъци и да охлаждаме горещите части (на сградата), включително кораба, и едновременно с това да подсигуряваме, че пожарът няма да се възобнови”, се казва в съобщението.

Огънят бушува в продължение на около 8 часа. Той погълна покрива и обзе цялата дървена вътрешност, като доведе до рухването на емблематичната кула на катедралата. Пожарникарите имаха съмнения, че може да не успеят да спасят многовековеното здание.

Около 400 пожарникари се бориха с огнената стихия. Има само един сериозно ранен и това е единственото докладвано произшествие, съобщава Reuters.

Огнеборците успяха да спасят катедралата от това да рухне. Изнесоха и много предмети на изкуството и други свещени предмети.

„Най-лошото беше избегнато”, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери на мястото снощи. Той обеща възстановяване на емблематичната катедрала.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино, собственик на Gucci и Yves Saint Laurent, обеща 100 млн. евро за възстановяването на Нотр Дам.
Коментари: 0