Нов ремонт на столичния бул. „България“ започва утре

Отлага се ремонтът на ул. \"Шишман\" тази година

Нов ремонт на столичния бул. „България“ започва утре

Снимка: МРРБ

Ремонтът на третия участък на бул. "България" започва от утре. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на столичния околовръстен път съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Кметът припомни, че две поредни години Столичната община ремонтира два участъка от бул. "България".

Утре ще бъде затворено за движение платното от бул. "Гоце Делчев" до бул. "Тодор Каблешков" в посока изхода на града. Автомобилите ще се движат двупосочно в другото платно, информира кметът. Ремонтът трябва да приключи за двайсет дни по договор, но все пак зависи от атмосферните условия, посочи кметът.

Фандъкова каза още, че строителният сезон е в ход. "Използваме по-малкия трафик, за да започнем обектите, които сме заложили за тази година", обясни тя. В момента се работи по бул. "Искърско шосе", до 15-20 дни работата там трябва да приключи. Започна и изграждането на колектора по ул. "Сребърна", съобщи столичният кмет.

Предстои да бъде започната работа по "Шипченски проход", имаме готовност да започнем разширението на бул. "Тодор Каблешков". Това е голям обект, свързан с участък от вътрешния градски ринг, който е другият стратегически пътен проект освен Околовръстното шосе за облекчаване на трафика в града, каза кметът. За бул. "Филип Кутев" има избран изпълнител и готовност да бъде започната работа.

Ще продължат строителните дейности по бул. "Петър Дертлиев" в "Люлин", последният участък на бул. "Монтевидео" при станцията на метрото в "Овча купел" и "Николай Хрелков" в Горна баня. Започват и процедурите за Източната тангента, "Кукуш", "Щросмайер" и "Първа българска армия". Това са още четири обекта, по които с приключване на процедурите ще започнем работа още през тази година, информира кметът.

Що се отнася до ул. "Шишман" Фандъкова каза, че е имала разговори с кмета на район Средец Трайчо Трайков, който е подкрепил идеята тази година да не се работи по тази улица. Причината е, че след края на извънредното положение, което блокира работата на малките магазинчета, да блокираме улицата и с ремонт би било неправилно и съсипващо малкия бизнес, обясни Фандъкова. Ще използваме времето през тази година, за да можем да препроектираме в тази част, защото по искане на експлоатационните дружества сме поискали от проектанта да се откаже от бетоновата плоча. Това е огромно и скъпо съоръжение, което ще затрудни работата на експлоатационните дружества, каза кметът.

Тя информира, че е готово препроектирането на пространството около катедралния храм "Св. Александър Невски". То ще бъде обявено публично през следващата седмица от главния архитект. Корекциите по проекта са съществени. Фандъкова каза, че общината е предприела действия за прекратяване на договорите с изпълнителите на ремонтите на "Шишман" и пред "Св. Александър Невски". Ще се проведат нови процедури, за да може през следващата година да продължим работата по зоните. Имаме разговори с управляващия орган за удължаване на срока на договора за безвъзмездна помощ. Тази година няма да работим в центъра на града, за да не блокираме движението там, информира кметът.

Фандъкова каза, че със седем милиона лева се съкращават разходите за ремонти на малките улици в кварталите в проекта за актуализация на бюджета. Първият транш от средствата за кварталите е вече отпуснат и затова районните кметове трябва да започнат ремонтите и дейностите там, посочи кметът. С тази актуализацията на бюджета можем да си гарантираме работата през годината. Ще се наложи обаче и втора актуализация на бюджета след юли месец, когато видим сметките и направим анализите за първото полугодие. За всички е ясно, че ще има още съкращаване на разходите, допълни кметът.

Ремонтът на Околовръстния път

Въпреки извънредното положение, МРРБ продължава да издава разрешения  за строеж, като от 13 март са издадени 9 такива, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след като с кмета на столицата Йорданка Фандъкова инспектираха напредъка по разширението на Софийския околовръстен път между “Цариградско шосе” и “Младост”.

„В този кризисен период трябва да осигурим работа на строителния бранш максимално, така че да бъдат заети повече хора в него“, обясни министърът. И добави, че е изпратила писмо на НСОРБ с указания да не се прекъсват дейностите по инвестиционно проектиране, одобряване и издаване на разрешения за строеж, за да продължи строителството в държавата.

До края на следващата година трябва да бъде завършен участъкът от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ на Софийския околовръстен път. Трасето е над 6 км. Стойността на инвестицията е малко над 142 млн. лв. с ДДС.

Проектът предвижда съществуващият двулентов път да бъде разширен в 6-лентов и така да се осигурят по три платна в посока със средна разделителна ивица. Ще има разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Ще бъдат изградени четири пътни възела – п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. „Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“, както и три пешеходни надлеза, два моста, както и едно по - голямо съоръжение над воден обект.

Регионалният министър подчерта, че трасето е най-натовареният второкласен път в България, като трафикът е от 22 хиляди до 26 хиляди превозни средства на ден.
Коментари: 0