Таксиметровият бранш може би премина най-лошото

Върналите пътните си книжки водачи започват да си ги вземат обратно и да излизат на работа

Таксиметровият бранш може би премина най-лошото

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5950 ~ 2 мин. четене

Таксиметровият бранш вече преминава пика на кризата и очаква постепенно подобрение. Това каза Емил Игнатов, управител на третата по големина столична таксиметрова компания „Радио СВ такси”, която сега оперира около 900 автомобила. Той прави този извод на база пътните книжки, които шофьорите връщат ежедневно в рамките на извънредното положение.

„Отчетният период за компанията е 25-то число на всеки месец и тъкмо сега проверявам заверките и плащанията, които се правят ежемесечно и установявам, че са върнати 450 пътни книжки, което означава, че половината от водачите ни не работят. Докато обаче до 10-12 април се връщаха по 10-15 пътни книжки на ден, то сега се връщат само по 2-3, като вече имаме случаи, когато водачи идват да си ги вземат обратно. Така че през последните дни мога да кажа, че сме на нула – колкото водачи връщат пътните си книжки, толкова и идват да си ги вземат обратно, за да започнат да работят отново. Затова казвам, че по всяка вероятност вече сме в пика на кризата“, анализира Емил Игнатов.

За същото говори и задържането на броя на изпълнените адреси от такситата на компанията. „Наблюденията показват, че движението по улиците на София започна леко да се увеличава, но ние засега нямаме никакво увеличение на адресите“, посочи още управителят на „Радио СВ такси“. „Хубавото е, че  доста време ги задържаме на едно ниво – при около 6000 адреса, които правехме на денонощие преди обявяването на извънредното положение, през последните седмици правим общо около 1800, от тях 1200 през деня и около 600 през нощта. Така че няма увеличение, но нямаме и намаление“, допълни Емил Игнатов.

Другата съществена разлика отпреди 13 март е фактът, че докато тогава най-печеливши са били нощните смени в петък и събота, то след обявяването на извънредното положение те едва ли не са най-слабите, тъй като ресторантите, баровете и дискотеките не работят.

„Надявам се срокът на извънредното положение да не бъде продължен след 13 май, тъй като ще го закъсаме доста сериозно финансово“, завърши Емил Игнатов.

Подкрепи Economic.bg