Най-голямата дупка в озоновия слой над Арктика се затвори

Това обаче не се дължи на спряното производство и транспорт заради пандемията

Най-голямата дупка в озоновия слой над Арктика се затвори
13206 ~ 3 мин. четене
Най-голямата дупка, наблюдавана някога в озоновия слой над Арктика, се е затворила, твърди службата за мониторинг на атмосферата Коперник, съобщава Евронюз.

Учените забелязват признаци в края на март на образуване на рядка дупка и се смята, че това е резултат от ниските температури на северния полюс.

Озоновият слой предпазва Земята от по-голямата част от ултравиолетовото лъчение на Слънцето, което е основна причина за рак на кожата.

Рекордната дупка би представлявала заплаха за хората само ако се беше преместила на юг към населените места.

Но в четвъртък (23 април) Коперник - програмата за мониторинг на земята на ЕС - обяви, че дупката вече е затворена.

Затварянето обаче няма нищо общо с намаляването на замърсяването, причинено от наличието на спиране на производствата в голяма част от света заради мерките срещу COVID-19.

Вместо това се свежда до полярния вихър, теченията на голяма надморска височина, които обикновено вкарват студен въздух в полярните райони. 

Защо се е образувала озонова дупка в Арктика?

Тази година полярният вихър беше изключително мощен и температурите вътре в него бяха много студени. Това генерира стратосферни облаци, които разрушават озоновия слой чрез взаимодействие със CFC газовете, забранени от Монреалския протокол от 1987 г.

През последните дни полярният вихър се разпадна и отслаби. Европейският център за метеорологични прогнози Коперник прогнозира, че ще се образува отново, но без това да засяга озоновия слой.

"Много е необичайно такова силно озоново изчерпване да се случи в северното полукълбо, но тази година полярният вихър беше изключително силен и устойчив, а температурите бяха достатъчно ниски, за да позволят стратосферните облаци да се образуват в продължение на няколко месеца", каза ученият от Коперник Анте Иннес пред Euronews.

Защо тази арктическа озонова дупка е толкова рядка?

По-известната озонова дупка е над Антарктида на Южния полюс и се появява през австралийската пролет (юли до септември), когато стратосферата е естествено много по-студена. Като цяло условията за унищожаване на озон в този мащаб просто не се случват на Северния полюс.

Тази година силният и стабилен полярен вихър предизвика концентрацията на повече озоноразрушаващи химикали от обичайното, което добавено към силния студ създаде условия за тази безпрецедентна дупка.

Първият път, когато озонова дупка беше наблюдавана на Северния полюс, беше през 2011 г., но тя беше по-малка и се появи през месец януари.

Дупката свързана ли е с изменението на климата и какви са последствията?

Все още е твърде рано да се приписва това явление на изменението на климата или да се оценяват последствията в краткосрочен, средносрочен или дългосрочен план.

"Не знаем в момента защо динамиката беше толкова необичайна през тази зима", казва Иннес. "Сигурен съм, че много учени ще направят проучвания за моделиране, за да открият причините за това."

Пряката последица е увеличеното излагане на UV в зоните, през които е преминала тази озонова дупка: през периода Аляска, Канада, Гренландия и части от Русия.

Учени от университета в Сантяго де Чили казаха пред Euronews, че изключителният полярен вихър също е подсилен от озоновата дупка и това е определящ фактор в Европа, която има най-топлата зима откакто се правят проучвания.

Колко голяма е озоновата дупка на Антарктида?

Озоновата дупка в Антарктида през 2019 г. беше най-малката, откакто това атмосферно разрушаване, причинено от CFC газове, беше открито през 1985 г. Забраняването на тези газове с Монреалския протокол през 1987 г. позволи намаляване на озоновата дупка в Антарктида и дори постепенното възстановяване на атмосферните течения в южното полукълбо, според скорошно проучване.

Миналогодишното намаление на озоновата дупка се дължи и на екстремен епизод на стратосферно затопляне.
Подкрепи Economic.bg